Σε αναδίπλωση εξαναγκάστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, για μια ακόμη φορά, στην υπόθεση της παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε στο Ελσίνκι τις αιτιάσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν θέτοντας εν αμφιβόλω τα στοιχεία της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ, που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Κρεμλίνο προσπάθησε, συνωμότησε και εν τέλει παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε αυτό που όλοι περίμεναν, χρησιμοποίησε τη γεωοικονομική εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ για να “αγοράσει” την πολιτική του νομιμοποίηση και να στείλει μήνυμα στους αντιπάλους της Ρωσίας ότι έχει το “κλειδί” για τον Λευκό Οίκο. Σε αντάλλαγμα μερικών, άγνωστων ακόμη, deals o πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε σε σημείο να απαξιώσει δημοσίως τις υπηρεσίες πληροφοριών του και να βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αφού δέχθηκε επικρίσεις και από τις δύο πλευρές του Καπιτωλίου προσπάθησε να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η στάση του απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι ότι «εμπιστεύεται απολύτως» τις υπηρεσίες πληροφοριών. Σε άλλη δήλωση, υποστήριξε ότι «ποτέ το ΝΑΤΟ δεν ήταν ισχυρότερο» και ότι αυτό έγινε χάρη σ’ αυτόν, που (υποτίθεται ότι) επέβαλε στους συμμάχους των ΗΠΑ να πληρώνουν περισσότερα για την κοινή άμυνα. Δεν απέφυγε, όμως, να προσθέσει ότι η συνάντησή του με τον Πούτιν ήταν «ακόμη καλύτερη» από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Εν τέλει, ο Ντόνλαντ Τραμπο παραδέχθηκε ότι η Ρωσία αναμείχθηκε στις εκλογές του 2016 αλλά «δεν επηρέασε το αποτέλεσμα», δήλωση που είχε κάνει και λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν χρειάστηκε να ανασκευάσει τα όσα καταλόγιζε στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Eπίσης, τόνισε ότι στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο συζήτησαν για το Μεσανατολικό, τη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ισραηλινή ασφάλεια, τη Βόρειο Κορέα αλλά και για τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών παγκοσμίως.
Τα αμερικανικά media και ο πολιτικός κόσμος κατηγορούν όμως τον Ντόναλντ Τραμπ ότι προσέφερε στον Πούτιν ό,τι ήθελε –την αναγνώριση της Ρωσίας ως παγκόσμιας υπερδύναμης, ισότιμης με τις ΗΠΑ– χωρίς να καταβάλει το παραμικρό τίμημα.
«Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη Ρωσία απέτυχαν», ήταν ο κύριος τίτλος της ρωσικής, κρατικής εφημερίδας Rossiskaya Gazeta, στο ρεπορτάζ για τη σύνοδο κορυφής. «Είναι αστείο να θυμηθεί κανείς τις ανοησίες του Ομπάμα και άλλων που υποστήριζαν ότι η Ρωσία υποβαθμίζεται σε καθεστώς περιφερειακής δύναμης», δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ. «Σήμερα είναι πεντακάθαρο για όλους ότι η μοίρα του κόσμου αποφασίζεται από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», προσέθεσε.
Την απόλυτη ικανοποίηση της Μόσχας για τη συνάντηση των δύο ηγετών εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής. Κληθείς από δημοσιογράφους, στο Ελσίνκι, να περιγράψει πώς πήγαν οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις Τραμπ – Πούτιν, απάντησε: «Υπέροχα. Καλύτερα από σούπερ».