Στενούς δεσμούς της κυβέρνησης Ποροσένκο στην Ουκρανία με την Άγκυρα αποδεικνύει η πρόσφατη σύλληψη και απέλαση Τούρκου blogger που η Τουρκία κατηγορεί για εμπλοκή στο FETO, του κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ αποτελεί ένδειξη κινήσεων επαναπροσέγγισης της ΕΕ και των ΗΠΑ με την Άγκυρα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πρόκειται για τον Γιούσουφ Ινάν, ο οποίος κατηγορείται ότι κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε την Κυριακή ότι ο Γιούσουφ Ινάν απελάθηκε στην Τουρκία από την Ουκρανία, κατόπιν μιας «επιχείρησης εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» που διεξήγαγε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MİT).
Οι ουκρανικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν την απέλαση.
Οι ουκρανικές αρχές αρνούνται μέχρι τώρα να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την τύχη του Ινάν και του συμπατριώτη του Σαλίχ Γιγκίτ, που επίσης συνελήφθη μερικές ημέρες νωρίτερα και φέρεται να απελάθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με το Ανατολή.
Ο Ινάν, ο οποίος εγκατέλειψε την Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, κατηγορείται ότι έχει δεσμούς με μια «τρομοκρατική οργάνωση», στην προκειμένη περίπτωση το δίκτυο του Γκιουλέν, και ότι «αποπειράθηκε να δυσφημίσει πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους του τουρκικού Κράτους» μέσω αναρτήσεών του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κατά την ίδια πηγή.
Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διεξήγαγαν τους τελευταίους μήνες πολλές επιχειρήσεις αυτού του είδους, για να συλληφθούν και να επιστρέψουν στην Τουρκία διάφοροι φερόμενοι υποστηρικτές του Γκιουλέν τους οποίους βαρύνουν υποψίες ότι ενέχονταν στην αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος από στασιαστές στον στρατό.
Το Ανατολή είχε μεταδώσει επίσης τη 12η Ιουλίου τη σύλληψη και την απέλαση στην Τουρκία ενός φερόμενου ως υποστηρικτή του Γκιουλέν από το Αζερμπαϊτζάν.
Οι κινήσεις αυτές δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παρασκηνιακής συνεννόησης του Ταγίπ Ερντογάν τόσο με τον Ντόναλντ Τραμπ όσο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς και με την ΕΕ, που θα επιτρέψουν στον Τούρκο πρόεδρο να αισθανθεί ασφαλής, καθώς η Ουκρανία βρίσκεται σε στενή συνεννόηση με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το NATO και δύσκολα θα αναλάμβανε μια πρωτοβουλία τέτοιου επιπέδου αυτοβούλως. Βέβαια η η ΕΕ και η Γερμανία αλλά και οι ΗΠΑ χρειάζονται το τεκμήριο της άρνησης γνώσης, ώστε αφενός να σωθούν τα προσχήματα και αφετέρου να μη φανεί ότι υπαναχωρούν σε θεμελιώδη ζητήματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να αποδειχθεί.