Επίθεση Κοτζιά στη Ρωσία, ζητά αλλαγές προσώπων

Επίθεση Κοτζιά στη Ρωσία, ζητά αλλαγές προσώπων

Στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε μια διαδικαστικού τύπου τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού, προέβη σε ευθεία επίθεση κατηγορώντας τη Μόσχα για ασέβεια και αποδίδοντας απριόρι πλήρη γνώση των πράξεων και εξελίξεων στις ρωσικές αρχές.

Ωστόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην απάντησή του, κάνει λόγο για “λογικές”, έκφραση που είναι ηπιότερη από τη χρήση της έννοιας “πολιτικές” που συνήθως χρησιμοποιείται για αναφορά σε πράξεις άλλου κράτους. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι επιχειρείται να εξισορροπηθεί η ένταση, η οποία έχει ωστόσο ανέβει σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα.

Ενώ λίγο παρακάτω επεξηγεί ότι :

Διαφήμιση

Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Εν κατακλείδι ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν πιέστηκε για να απελάσει τους Ρώσους αξιωματούχους και ότι είχε εγκαίρως ενημερώσει τη ρωσική διπλωματία.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται:

Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική.

υποσημείωση η οποία αποτελεί μομφή κατά συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία αν και δεν αναφέρονται, φωτογραφίζονται με τον τρόπο αυτό και για όσους έχουν γνώση της ανθρωπογεωγραφίας, ενώ παράλληλα αποτελεί και μήνυμα ότι δεν ακολουθεί η Ελλάδα εχθρική πολιτική και ότι ζητά χρόνο για να το αποδείξει.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει η αναφορά σε ανθρώπους που

δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.

Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.