Την ανακοίνωση ότι το Κόσοβο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση του καθεστώτος της visa έκανε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ευθυγραμμιζόμενος με την πολιτική διεύρυνσης της Κομισιόν.
Ωστόσο, η απελευθέρωση της visa θα μπορούσε εν τέλει να αποδειχθεί πιο περίπλοκη απ όσο φαίνεται, καθώς παρά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν απαιτείται η ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, η έγκριση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πριν από λίγες μόνο εβδομάδες, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, αντανακλώντας το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέβαλε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και την πΓΔΜ, παρά τις θετικές εισηγήσεις της Κομισιόν και την αποδοχή των περισσοτέρων χωρών, εν τέλει το θέμα αναβλήθηκε για ένα έτος.
«Όλες οι προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου και η σκληρή δουλειά για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων έχουν τελεσφορήσει, και ως εκ τούτου σήμερα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια αξιολόγησης για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων,»
είπε ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.
Ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, από την πλευρά του έκανε λόγο για ιστορική στιγμή.
“Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής … είναι μία από τις καλύτερες ειδήσεις που περίμεναν να ακούσουν οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου εδώ και δεκαετίες”,
Επίσης ο πρόεδρος του Κοσόβου δήλωσε ότι τα τελευταία χιλιόμετρα αυτής της διαδικασίας ήταν μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά το Κοσσυφοπέδιο έχει φτάσει σε έναν πολύ σημαντικό στόχο και είναι πεπεισμένος ότι μέχρι το τέλος του έτους οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες της ΕΕ χωρίς να χρειαστεί να εκδώσουν βίζα.
“Σήμερα, ο τελευταίος απομονωτικός τοίχος σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινωνία άρχισε να καταρρέει”,
δήλωσε ο Θάτσι, προσθέτοντας ότι
“το Κοσσυφοπέδιο και η ΕΕ έχουν κερδίσει”.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα για το Κοσσυφοπέδιο το 2016, αλλά δήλωσε ότι η χώρα πρέπει πρώτα να εκπληρώσει δύο κριτήρια, την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου τελικά ενέκρινε τη μακρά αμφισβητούμενη συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο στις 21 Μαρτίου εν μέσω διαμαρτυριών και δακρυγόνων.
Η συμφωνία υπογράφηκε το 2015, αλλά το Κοσσυφοπέδιο δεν την είχε επικυρώσει λόγω ισχυρής αντίστασης από πολλά κόμματα που υποστήριζαν ότι οδηγούσε σε απώλεια εδαφών, ενώ η αντιπαράθεση είχε πολλές φορές καταλήξει σε βίαια ξεσπάσματα.
Μετά την επικύρωση της συμφωνίας, το Κοσσυφοπέδιο όφειλε μόνο να ανταποκριθεί στο κριτήριο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Ωστόσο, «το Κοσσυφοπέδιο έχει επιδείξει πλήρη δέσμευση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αβραμόπουλος.
Κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να προχωρήσουν στις διαδικασίες.
“Τώρα καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν γρήγορα την πρότασή μας για την άρση των απαιτήσεων θεώρησης για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου”
, ανέφερε ο Αβραμόπουλος.