Σε συντονισμό με στόχο την ανάσχεση της ρωσικής προκλητικότητας και την πρόληψη έκρυθμων καταστάσεων φαίνεται ότι βρίσκονται οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ, καθώς μερικές μόνο μέρες μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, τη σκυτάλη πήρε ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος αποκάλυψε σχέδιο βίαιης αποσταθεροποίησης της χώρας το οποίο χρηματοδοτείται από Έλληνες-ρωσόφιλους επιχειρηματίες.
Παράλληλα όμως, η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε και την έκδοση στη Γαλλία του Mr Bitcoin, Αλεξάντρ Βίνικ, ο οποίος κατηγορείται για απάτες, ληστείες και ξέπλυμα χρήματος, ενώ θεωρείται ότι είχε κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων προπαγάνδας στο πλαίσιο της παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Το μπαράζ αυτών των ενεργειών φαίνεται ότι έπληξε το ρωσικό δίκτυο στην περιοχή σε όλα τα επίπεδα, ξεσκεπάζοντας τη δράση και αφήνοντας εκτεθειμένους ανθρώπους και φορείς που είχαν έρθει σε επαφή ή/και συνεργάζονταν με τη Ρωσία.
Οι παράλληλες ενέργειες είναι προφανές ότι αποσκοπούν στην εμπέδωση της αίσθησης σταθερότητας, τη στιγμή που οι ενέργειες της Ρωσίας, μέσω των υποστηρικτών, των πρακτόρων και των παράκεντρων εξουσίας που χρησιμοποιεί, στοχεύουν στην πάση θυσία αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Ακόμα, ωστόσο, δεν έχει προσδιοριστεί επαρκώς ο ρόλος ιεραρχών και εκκλησιαστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων, καθώς και ένοπλων ομάδων της ακροδεξιάς.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ισχυρή προειδοποίηση στο Κρεμλίνο ώστε να αποφευχθεί ευθεία αντιπαράθεση που θα έπληττε καίρια τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες de facto επιδεινώνονται, ο βαθμός ωστόσο θα κριθεί από τη στάση της Μόσχας.
Παρά την έντονη προληπτική δράση που έχουν αναλάβει η Ελλάδα και η πΓΔΜ, οι ενέργειες της Ρωσίας, το κλίμα και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες έχουν ενεργοποιήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά σε μεγάλα τμήματα των χειμαζομένων από τη διαρκή οικονομική κρίση κοινωνιών και στις δύο χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται από καιρό στο ραντάρ της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με τον πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, να προειδοποιεί από τον Δεκέμβριο για την προέλευση των κεφαλαίων που η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας θα χρησιμοποιήσει για την εξαγορά του ΟΛΘ, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.