Με επτά προεδρικά διατάγματα το πρωί της Τρίτης ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποίησε τη μεταρρύθμιση της δομής εξουσίας στη χώρα υποτάσσοντας τις ένοπλες δυνάμεις σε πολιτικό έλεγχο, κίνηση που σηματοδοτεί ριζοσπαστική τομή και στροφή σε δυτικού τύπου μοντέλο, καταργώντας το κεμαλικό πρότυπο διοίκησης. Παρ’ όλα αυτά εκφράζονται ανησυχίες εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και της αποδυνάμωσης του ρόλου του Κοινοβουλίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος περιόρισε τις υπρεξουσίες και την αυτονομία των στρατηγών, γεγονός που προοπτικά μπορεί να συμβάλλει στην υποχώρηση της έντασης στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ σίγουρα μειώνει τις πιθανότητες νέων πραξικοπημάτων, καθώς πλέον το υπουργείο Άμυνας θα έχει το γενικό πρόσταγμα και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τέσσερις στρατηγικούς και δώδεκα πολιτικούς.
Το γενικό επιτελείο, όπως και όλοι οι αρχηγοί των όπλων, θα υπάγονται πλέον στο υπουργείο Αμυνας, το οποίο έχει ανατεθεί στον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Επιπλέον, αναδιαρθρώνεται ριζικά το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο, που είναι υπεύθυνο για τις προαγωγές και τις αποστρατεύσεις. Ενώ μέχρι χθες οι αποφάσεις λαμβάνονταν κατά κύριο λόγο από τους 15 στρατηγούς, πτεράρχους και ναυάρχους που συμμετείχαν στη σύνθεσή του, για να επικυρωθούν τελικά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο εξής θα συμμετέχουν στο συμβούλιο ο πρόεδρος της χώρας και πληθώρα υπουργών, ενώ από πλευράς στρατεύματος μόνον ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των τριών όπλων θα είναι μέλη του οργάνου.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν γέφυρα της Κωνσταντινούπολης όπου είχαν σημειωθεί αιματηρές συγκρούσεις πραξικοπηματιών και υπερασπιστών της δημοκρατίας τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι «θα συνεχιστεί χωρίς ανάπαυλα ο αγώνας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και εκτός συνόρων». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, δήλωσε ότι «κόπηκαν τα πλοκάμια του χταποδιού της Πενσιλβάνια», δηλαδή του ισλαμικού δικτύου που έχει δημιουργήσει ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν. Σε μια προφανή αιχμή εναντίον της Δύσης και της Ελλάδας, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα ξεχάσει ποτέ όσους αγκάλιασαν τους πραξικοπηματίες».
Στην Αθήνα, η τουρκική πρεσβεία οργάνωσε την Κυριακή εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος. Ο πρεσβευτής Χαλίτ Τσεβίκ κάλεσε την Ελλάδα να μην προσφέρει «ατιμωρησία» στους οκτώ στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Ερωτηθείς από την «Κ» αν η κυβέρνησή του συνδέει την υπόθεση των οκτώ με την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στην Αδριανούπολη, απάντησε ότι τα δύο θέματα «δεν συνδέονται άμεσα», έσπευσε όμως να προσθέσει ότι «είτε το θέλουμε είτε όχι, το ένα επηρεάζει το άλλο».