Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας έκαναν στο Ελσίνκι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως αμφότεροι δήλωσαν μετά το τετ-α-τετ και το γεύμα εργασίας που είχαν με τα επιτελεία τους, με τις διαβουλεύσεις να καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη βεντάλια των ανοιχτών θεμάτων, με στόχο την αναζήτηση συγκλίσεων, αποφεύγοντας όμως να εστιάσουν στα προβλήματα, τα οποία παρέπεμψαν για το μέλλον.
Η διαφορά της εισόδου και της παγωμένης και αμήχανης χειραψίας με την έξοδο και τη συνέντευξη Τύπου ήταν εμφανής, όπως ξεκάθαρη ήταν και η καλή χημεία μεταξύ τω δύο ηγετών. Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε εν τέλει ήταν ότι στην ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ εστίασε στα ζητήματα διμερούς συνεργασίας, απαξίωσε -όπως συνηθίζει- τους προκατόχους και απαντώντας στις ερωτήσεις άφησε να εννοηθεί ότι δέχεται τις αιτιάσεις που προέβαλλε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στα ζητήματα που κατηγορείται από το FBI και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη θετική ατζέντα συνεργασίας επικεντρώνοντας στα ζητήματα
- της τρομοκρατίας και την εξάρθρωση του ISIS
- της συνεργασίας για τη σταθεροποίηση της Συρίας
- την αποπυρηνικοποίηση και τον έλεγχο των όπλων
ενώ έθιξαν και τα ακανθώδη με πρώτο
- το hacking στις αμερικανικές εκλογές του 2016, εν συνεχεία
- τον αγωγό Nordstream II, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε τις έντονες συνομιλίες με την Άγκελα Μέρκελ
- τις κατηγορίες για συνεργασία μεταξύ του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ και του Κρεμλίνου
- το Μεσανατολικό-Παλαιστινιακό και την ασφάλεια του Ισραήλ (όπως το έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ)
Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε δημοσίως και κατ επανάληψη τις κατηγορίες για συνεργασία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στις εκλογές, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δέχθηκε να εξετάσει τις κατηγορίες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για hacking και παραπληροφόρηση, απομονώνοντας όμως τα δύο θέματα από τις κατηγορίες για παρέμβαση υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
Παρά τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων που αναφέρθηκαν οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν στην προοπτική χαλάρωσης και άρσης των κυρώσεων. Ενώ όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε στρατιωτικό επίπεδο οι σχέσεις ήταν και παραμένουν καλύτερες απ ότι σε πολιτικό, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει συνεργασία σε επιχειρησιακή βάση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ασφάλεια του Ισραήλ αποκαλύπτοντας ότι και ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνεργάζεται στενά με τον Μπένιαμίν (Μπιμπι) Νετανιάχου στην ίδια κατεύθυνση, απέφυγαν όμως να αναφερθούν σε πράξεις που έχουν οδηγήσει σε αντιπαράθεση όπως η μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Όσον αφορά στο ζήτημα της υποκλοπής στοιχείων από τους servers των Δημοκρατικών και τα emails της Χίλαρι Κλίντον από τη Ρωσία, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στο FBI και τους Δημοκρατικούς για συγκάλυψη, ενώ φάνηκε να δέχεται την “ισχυρή και σθεναρή”, όπως την χαρακτήρισε άρνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν ως προς τις αποδιδόμενες κατηγορίες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επίσης, αναφέρθηκε στην πρόταση του Ρώσου ομολόγου να υπάρξει κοινή έρευνα σε αμερικανικό έδαφος, με τη συμμετοχή Ρώσων ειδικών, στο πλαίσιο της εξέτασης της υπόθεσης των 12 Ρώσων πρακτόρων σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ρωτήθηκε για τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Κριμαία, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί τις θέσεις του, ενώ διέψευσε κατηγορίες ότι διαθέτει υλικό κατά του προέδρου Τραμπ ή/και της οικογένειάς του.