Θετικά ήταν τα πρώτα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μετά το τετ-α-τετ που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τα θέματα που συζητήθηκαν και το πεδίο που διαμορφώθηκε.
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έγινε μπροστά στους δημοσιογράφους, κατά την έναρξη του γεύματος εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν οι αντιπροσωπίες από τις δύο χώρες, αφού είχε προηγηθεί το δίωρο τετ α τετ των δύο ανδρών πίσω από κλειστές πόρτες, όπου παρόντες ήταν μόνοι οι μεταφραστές τους.
Κατά την έναρξη της συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι, ο Πούτιν διεμήνυσε προς τον Αμερικανό πρόεδρο ότι είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.
Ο Πούτιν είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα.
«Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» δήλωσε ο Βλάνιμιρ Πούτιν.
Από τα έως τώρα σημειολογικά ευρήματα προκύπτει μια αρχικά ψυχρότητα, τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες, καθώς τα πρώτα λεπτά της συνάντησης η αμηχανία ήταν εμφανής και οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν ούτε ένα χαμόγελο. Επίσης, οι δημοσιογράφοι των διεθνών Μέσων σχολιάζουν ότι η χειραψία διήρκησε μόλις… τρία δευτερόλεπτα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα συζητήσουν για την Κίνα και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Σι, τον οποίο χαρακτήρισε “κοινό φίλο”.
Λίγη ώρα πριν από την πρώτη χειραψία, έδωσε τον τόνο με το πρωινό του tweet:
«Οι σχέσεις μας με την Ρωσία δεν ήταν ΠΟΤΕ τόσο άσχημες εξαιτίας της βλακείας ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και, τώρα, του κυνηγιού μαγισσών»,
όπως αποκαλεί την έρευνα για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 που τον έφεραν στον Λευκό Οίκο.
Από τη Συρία μέχρι την Κριμαία, διπλωμάτες και αναλυτές φοβούνται τις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει προς το Κρεμλίνο, ενσυνειδήτως ή ασυνειδήτως.
«Είναι καλό να συναντηθούμε. Πιστεύω στις συναντήσεις», δήλωσε στο CBS ο μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων, λέγοντας ότι έχει «χαμηλές προσδοκίες».
Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κρατήσει κλειστό το στόμα του ως προς τις δικές του προσδοκίες.
«Η κατάσταση των διμερών σχέσεων είναι πολύ κακή. Πρέπει να αρχίσουμε να τις αποκαθιστούμε», περιορίστηκε να πει ο σύμβουλός του Γιούρι Ουσάκοφ.