Χαμηλά κρατούν τον πήχυ των προσδοκιών από τη σημερινή σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι τόσο ο Βλάντιμιρ Πούτιν όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας ωστόσο δηλώσεις στο πλαίσιο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς αμφότεροι δεν χαρακτηρίζονται εχθροί αλλά ανταγωνιστές, αν και πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε τη Ρωσία στη λίστα χωρών εχθρών των ΗΠΑ όπως η Κίνα και η ΕΕ.
Η έναρξη των συζητήσεων για τα πυρηνικά και τη Συρία περιλαμβάνονται επίσης στις θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη συνάντηση, η οποία ωστόσο είναι περισσότερο πολιτικό ναρκοπέδιο για τον Τραμπ και πιθανή γεωπολιτική νίκη για τον Ρώσο ομόλογό του, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
Η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν πραγματοποιείται μερικές ημέρες μετά την απαγγελία κατηγορητηρίου σε βάρος 12 Ρώσων πρακτόρων για συνωμοσία και ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές και στον απόηχο της συγκρουσιακής Συνόδου Κορυφής του NATO και έπειτα από την επεισοδιακή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία.
Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να πλαγιοκοπήσει την ΕΕ με στόχο να “ξηλώσει το πουλόβερ”, καθώς όπως αποδείχθηκε εκτός από την πρόταση στον Εμμάνουελ Μακρόν να εγκαταλείψει η Γαλλία την ΕΕ, συμβούλευσε και την Τερέζα Μέι να ενάγει την ΕΕ στα διεθνή δικαστήρια αντί να διαπραγματευτεί για το Brexit.
«Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το γεωπολιτικό ρίσκο που παίρνει ο Πούτιν με αυτή τη συνάντηση είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που παίρνει ο Τραμπ»
σχολιάζει ο Αντρέι Κορτούνοβ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.
«Ο Πούτιν έχει λιγότερα να χάσει – εξηγεί ο Κορτούνοβ – διότι δεν έχει εσωτερική αντιπολίτευση. Απεναντίας, στις ΗΠΑ, τα αμερικανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία αυτή τη συνάντηση. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει έστω μία θετική έκβαση».
Η υπόθεση της δηλητηρίασης των Σκριπάλ με Ναβιτσόκ στη Βρετανία είναι ένα ακόμη θέμα, το οποίο έχει κληθεί να θέσει ο Τραμπ στον Ρώσο ομόλογό του. Πολύ δε περισσότερο μετά το νέο κρούσμα, πριν από δύο εβδομάδες, οπότε ένα ζευγάρι εκτέθηκε στην ίδια νευροπαραλυτική ουσία, με αποτέλεσμα τον θάνατο της γυναίκας.
Τα θέματα που μπορούν και πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου είναι σαφώς πολλά. Ο Τραμπ έδωσε μία μόνο γεύση από αυτά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τη Μέι, την προηγούμενη Παρασκευή.
«θα μιλήσουμε για τη Συρία. Θα μιλήσουμε για άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής»,
δήλωσε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι εκείνος θα εστιάσει στα πυρηνικά.