Κουβέλης: Ο Ερντογάν θα επιμείνει στην ένταση, επιδεινώθηκαν οι σχέσεις με Ρωσία

Κουβέλης: Ο Ερντογάν θα επιμείνει στην ένταση, επιδεινώθηκαν οι σχέσεις με Ρωσία

Ηλεκτρικές χαρακτήρισε, ούτε, λίγο, ούτε πολύ, τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ενώ προέβλεψε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίζει να παίζει με την ένταση κατά περίσταση και περίοδο.

Παράλληλα ο κ. Κουβέλης μιλώντας στον ραδιοσταθμό Focus επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει κουλτούρα απελάσεων διπλωματών και ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα “εξαιρετικά προσβλητικών πράξεων”.

Η διατύπωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας διαφοροποιείται από τις διαρροές για ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές, θέλοντας να κρατήσει την αντιπαράθεση ένα επίπεδο χαμηλότερα και να αποκρούσει τις ρωσικές πιέσεις για την παροχή στοιχείων.

Διαφήμιση

Όπως τόνισε «υπάρχουν στοιχεία για αυτό, τα οποία γνωρίζει η κυβέρνηση. Έχει διακηρύξει η κυβέρνηση, με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν υπήρξαν πιέσεις, από κανέναν, από καμία άλλη χώρα, όπως υποστηρίζει η άλλη πλευρά, ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Κανένας δεν πίεσε τη χώρα μας ούτε Αμερικανός ούτε οποιοσδήποτε άλλος για να προβούμε στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών».

«Η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να βρεθεί ο χώρος συνεργασίας της Ευρώπης με τη Ρωσία. Η Ελλάδα δεν επιλέγει να έχει αντίπαλες ή εχθρικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αντιθέτως στο πλαίσιο μια πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής, θέλει και τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία»,

υπογράμμισε

Επιπλέον, σημείωσε ότι στις ελληνορωσικές σχέσεις

«αναμφισβήτητα δημιουργείται επί του παρόντος ένα κλίμα το οποίο δεν ήταν το κλίμα των περασμένων μηνών ή και ετών, αλλά όλα αυτά μπορούν να αποκατασταθούν».

Τέλος, επεσήμανε ότι

«ειδικά για το θέμα της συμφωνίας με τη FYROM, πίεση από την πλευρά της Ρωσίας προς την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε. Εκείνο όμως που σημειώνω είναι ότι η Ρωσία από τον Αύγουστο του 1992 ήταν η χώρα η οποία μαζί με κάποιες άλλες λίγες χώρες, έσπευσε και ονόμασε τη γειτονική χώρα με το όνομα “Μακεδονία”»

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Φώτης Κουβέλης αφού αναγνώρισε το θετικό της μη-άμεσης σύνδεσης των 2 Ελλήνων με τους 8 Τούρκους στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, συμπλήρωσε ότι η αυξομείωση της έντασης αποτελεί επίσης στρατηγική της Άγκυρας.

Ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συνεχίσει να έχει μια κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της χώρας του προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, κάνοντας και αναφορά στο τεταμένο κλίμα Αθήνας – Μόσχας.

Όπως είπε ο κ. Κουβέλης ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συνεχίσει τη ρητορική έντασης.

«Θα συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή, ενδεχομένως με διαφορετικές μορφές. Η μια ήταν στο πρόσφατο παρελθόν στο επίπεδο επιθετικής ρητορικής και σε δεύτερη φάση και πρακτικής έντασης, με την έννοια ότι συνεχίζει να μην αποφυλακίζει τους δύο στρατιωτικούς μας, συνεχίζει να συνδέει το ζήτημα αυτό, άμεσα ή έμμεσα, ανάλογα με την περίπτωση, με αυτό της παράδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έτυχαν ασύλου στη χώρα μας. Θα συνεχίσει με μια κυμαινόμενη ένταση»

υπογράμμισε.

Από ελληνικής πλευράς, σημείωσε ο ΑΝΥΕΘΑ,

«εμείς συνεχίζουμε τις πιέσεις μας σε πολλαπλά επίπεδα και τις εντάσσουμε σε μια γενικότερη πίεση που πρέπει να δεχθεί ο Ερντογάν αναφορικά με αυτά που πράττει».

Παράλληλα, επεσήμανε

ότι «ο Ερντογάν, καθώς η Τουρκία είναι μια χώρα “αναθεωρητική”, θα συνεχίσει να διατυπώνει την άποψη ότι υπάρχουν αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο και “γκρίζες ζώνες”».

Αναφερόμενος στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «η χώρα μας δεν έχει πολιτική, δεν έχει κουλτούρα απελάσεων. Η απέλαση των διπλωματών της Ρωσίας, ήταν το αποτέλεσμα ενεργειών που έπραξαν και οι οποίες ήταν εξαιρετικά προσβλητικές».