Διαστάσεις που είναι εύκολα αντιληπτές δια γυμνού οφθαλμού και προεκτάσεις που πάνε μακρύτερα από την προσπάθεια επίδειξης δύναμης της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ προσλαμβάνει η υπόθεση της καθυστέρησης εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ.
Τα γερμανικά media ανάγουν το θέμα σε επίδειξη εξουσίας των Γερμανών συντηρητικών προς την ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια “προληπτικής δράσης” ενόψει της εξόδου από το πρόγραμμα και ως προοίμιο της σκληρής εποπτείας που θα ακολουθήσει. Με τον τρόπο αυτό δείχνουν τους συντηρητικούς ως υποκινητές της εμπλοκής, ωστόσο εκκωφαντική είναι η έλλειψη αναφορών στην Άγκελα Μέρκελ, η οποία αν μη τι άλλο δεν κατανάλωσε πολιτικό κεφάλαιο για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, όμως τρέχουν εξελίξεις, στο μεταναστευτικό, τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη διεύρυνση στα Βαλκάνια και το Brexit και την τραπεζική ενοποίηση.
Ταυτόχρονα, στη Γερμανία σε εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση στον κυβερνητικό συνασπισμό CDU-CSU, με τον Χόρστ Ζέεχοφερ να επιμένει σε σκληρή γραμμή, παρά τη συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ. Οι απολήξεις αυτού του επίπονου συμβιβασμού θα γίνουν αισθητές στις χώρες του νότου με τις οποίες η Γερμανία επιδιώκει συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών, τη στιγμή δεν λειτουργεί το Δουβλίνο και τα βάρη δεν ισοκατανέμονται.
Συνεπώς, σε ένα τόσο έντονο σκηνικό με αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις, η αναβολή εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ., επί τη αφορμή της αναβολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, ύψους 28 εκατ., μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης στα χέρια του σκληροπυρηνικού Χόρστ Ζέεχοφερ, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό και τη φύλαξη των συνόρων.
Εντύπωση προκαλεί πάντως η απουσία του προσώπου της Μέρκελ και αναφορών στην καγκελαρία για το ζήτημα, το οποίο προσδιορίζεται εξαντλητικά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ στην Ολομέλεια προεδρεύει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το μακρύ χέρι του οποίου, Κλάους Ρέγκλινγκ, προεδρεύει στον ESM.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για την αναβολή της δόσης υπήρξε μια μόνο αρνητική ψήφος, αυτή της Γερμανίας, η οποία προσλαμβάνει ύφος veto, καθώς δεν είχε ψηφιστεί από την αρμόδια επιτροπή της Bundestag.
Για την FAZ η εμπλοκή αναμενόμενη και φυσική συνέχεια του μοτίβου συμπεριφοράς που έχει εδραιωθεί στο πλαίσιο της δεκαετούς κρίσης.
Και η εφημερίδα παρατηρεί:
«Η εκταμίευση αναβάλλεται μέχρι, το πιθανότερο, αρχές Αυγούστου. Υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη είναι γνωστοί και μη εξαιρετέοι παίκτες στο ελληνικό δράμα: η ελληνική κυβέρνηση και η γερμανική βουλή. Για μια ακόμα φορά η Αθήνα θεώρησε ότι δεν πρέπει να τηρήσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα και αποφάσισε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση να διατηρήσει μέχρι τα τέλη του έτους τον μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου».
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότ
ι «σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες οι Γερμανοί συντηρητικοί βουλευτές μπορούν με δυσκολία να συγκρατήσουν την οργή τους. ”Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η Αθήνα με μονομερείς ενέργειες αναιρεί μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε”. Ο συντηρητικός βουλευτής Έκχαρντ Ρέμπεργκ, ειδικός σε ζητήματα προϋπολογισμού, θέτει ζητήματα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Στο μεταξύ υπό την πίεση της Κ.Ο. των Γερμανών συντηρητικών η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε ισοδύναμα για τα 28 εκατ. ευρώ που χάνονται για το ελληνικό δημόσιο λόγω του μειωμένου ΦΠΑ».
Όπως συμπληρώνει η εφημερίδα του Μονάχου
«για τους Γερμανούς συντηρητικούς έχει ιδιαίτερη σημασία να μην γίνουν τώρα παρατυπίες, που θα δώσουν στη αντιπολίτευση τη δυνατότητα να ανατρέψει εν τέλει το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στο κοινοβούλιο. Το ενδεχόμενο αυτό θα ήταν καταστροφικό τόσο για την Αθήνα, όσο και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι με την τελευταία δόση η Ελλάδα θα μπορέσει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου όπως έχει συμφωνηθεί και δεν θα απασχολήσει ξανά τους γερμανούς πολιτικούς μέχρι μετά τις γερμανικές εκλογές το 2021. “Θα επιμείνουμε στην εφαρμογή όλων των ελληνικών δεσμεύσεων, που αποτελούν προϋπόθεση για το πράσινο φως στις ελαφρύνσεις του χρέους “, υπογραμμίζει ο συντηρητικός πολιτικός».
Μόνο ως πολιτικά ηθελημένη σχολαστικότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η γερμανική στάση έναντι της Ελλάδας, εκτιμά σε σχόλιο η εφημερίδα Neues Deutschland. Η εφημερίδα θεωρεί υπερβολική μια νέα παρέμβαση της γερμανικής βουλής στην εκταμίευση της δόσης: «Όλους τους υπόλοιπους δανειστές, εκτός της Γερμανίας, δεν φαίνεται να τους απασχολεί ότι η Αθήνα δεν θέλει να αυξήσει τον συντελεστή σε πέντε νησιά στο Αιγαίο. Γιατί στο κάτω κάτω να τους ενδιαφέρει; Ούτως ή άλλως η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει όλα τα μέτρα, ανεξάρτητα από το πόσο δρακόντεια είναι. Για μια ακόμα φορά ωστόσο το Βερολίνο φέρεται μικρόψυχα στην Αθήνα. Με το μπλοκάρισμα της δόσης η γερμανική κυβέρνηση κάνει μια ακόμα επίδειξη εξουσίας έναντι της Ελλάδας πριν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα. Όμως ο εφιάλτης για την Ελλάδα δεν θα τελειώσει ούτε μετά την 20η Αυγούστου, μιας και θα βρίσκεται υπό την αυστηρή εποπτεία της Κομισιόν».