Η Fitch υποβάθμισε την Τουρκία

Η Fitch υποβάθμισε την Τουρκία

Την υποβάθμιση του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας από BB από BB+ ανακοίνωσε χθες η Fitch επισκιάζοντας τις εξαγγελίες για δημοσιονομική πειθαρχία, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μονοψηφιο πληθωρισμό από τον υπουργό Οικονομικών κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ενώ η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 1/3 της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, το χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση, τον πληθωρισμό ανεξέλεγκτο, παρά τις πέντε αυξήσεις επιτοκίων και το εξωτερικό χρέος να στραγγαλίζει τράπεζες και ενεργειακές, η Fitch δεν μπορούσε να αγνοήσει τις ενδείξεις μιας νέας μεγάλης κρίσης.

Ο αμερικανικός οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του τουρκικού χρέους σε «ΒΒ» από «ΒΒ+» προηγουμένως, διατηρώντας τις προοπτικές αρνητικές, που συνεπάγεται ότι μια νέα υποβάθμιση είναι πιθανή.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σε crisis mode η Τουρκία, κατά 3% αύξησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Fitch, η υποβάθμιση αντανακλά τα εξής:

Οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα έχουν αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας

α) της διεύρυνσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών,
β) του γεμάτου προκλήσεις διεθνούς περιβάλλοντος,
γ) της εκτίναξης του πληθωρισμού και δ) της υποτίμησης του νομίσματος.

Η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ οι πρώτες κινήσεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν ενισχύσει την αβεβαιότητα.

Η αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής έχει πληγεί σημαντικά εξαιτίας της απόφασης του προέδρου Ερντογάν ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας να διορίζεται απευθείας από τον πρόεδρο της χώρας.

Διαβάστε  Η S&P αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες, 13 δισ. καταθέσεις μπήκαν στο σύστημα

Η κεντρική τράπεζας έχει αποτύχει να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 5%, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών να εκτιναχθεί, σε ετήσιο επίπεδο, στο 15,4% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.
Το ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω των «σφιχτών» χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Η οικονομία κατέγραψε ύφεση τον Απρίλιο και το ίδιο αναμένεται να συμβεί έως το δ’ τρίμηνο του 2018. Συνολικά, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 4,5% για φέτος, προτού επιβραδυνθεί στο 3,6% το 2019.

Διαβάστε  Τρεις νεκροί σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τουρκία λόγω... τσαμπουκά

Οι δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες και η αποδυνάμωση της οικονομίας είναι πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις τράπεζας, συμβάλλοντας στην αύξηση των πιέσεων επί

α) της ποιότητας των assets,
β) της κεφαλαιοποίησης,
γ) της ρευστότητας και
δ) του χρηματοδοτικού προφίλ.

 

AgencyRatingOutlookDate
FitchBBnegativeJul 14 2018
Moody’sBa2under reviewJun 01 2018
S&PBB-stableMay 01 2018
S&PBBnegativeJan 27 2017

Διαφήμιση