Τουρκία: Σε πέντε μέρες λήγει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, η κανονικότητα όμως αργεί

Τουρκία: Σε πέντε μέρες λήγει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, η κανονικότητα όμως αργεί

Τη λήξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016, το βράδυ της 18 Ιουλίου του 2018 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας συνέπεια με τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Ωστόσο, η ζημιά που επί δύο χρόνια έγινε συστηματικά σε ολόκληρη τη δομή του τουρκικού κράτους, οι εκκαθαριστικές λογικές και η πόλωση έχουν οδηγήσει την Τουρκία πολλά χρόνια πίσω, όπως διαπίστωσε και η τελευταία έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης.

«Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα λήξει το βράδυ της (Τετάρτης) 18 Ιουλίου. Ο πρόεδρός μας έχει την πρόθεση να μην το παρατείνει»

είπε ο Ιμπραήμ Καλίν, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, στην Άγκυρα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Γιατί Ρώσοι και Γερμανοί τουρίστες πλημμυρίζουν την Τουρκία

Ο εκπρόσωπος προειδοποίησε, πάντως, ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να εφαρμοστεί και πάλι «σε κάποια έκτακτη περίπτωση».

Την ίδια ώρα όμως οι αγορές επιμένουν να απαξιώνουν τον υπουργό Οικονομικών και να ανησυχούν για την απώλεια της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, με αποτέλεσμα τη διολίσθηση της λίρας και την εκτόξευση του πληθωρισμού, ενώ πλέον κλείνουν και οι πόρτες των αγορών, καθώς τα CDS έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Διαβάστε  Capital Economics: Οι υπερεξουσίες Ερντογάν κίνδυνος για την οικονομία

Διαφήμιση