Τα μηνύματα Ερντογάν που “διάβασε” ο Φώτης Κουβέλης

Τα μηνύματα Ερντογάν που “διάβασε” ο Φώτης Κουβέλης

Την πηγή της αισιοδοξίας του πρωθυπουργού στην αποφυγή άμεσης και δημόσιας σύνδεσης της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με τους οκτώ Τούρκους, εντόπισε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Η προσέγγιση του ΑΝΥΕΘΑ σε συνδυασμό με προγενέστερες δηλώσεις του Μελβούτ Τσαβούσογλου για ευρωπαϊκές πιέσεις στην ελληνική δικαιοσύνη και αδυναμία κυβερνητικής παρέμβασης, διαμορφώνουν ένα ουσιωδώς αλλά όχι καταλυτικά διαφορετικό σκηνικό που επενδύει τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Βεβαίως είναι η πρώτη φορά που δεν συνέδεσε, άμεσα τουλάχιστον, όπως έπραττε τις προηγούμενες φορές, την αποφυλάκιση και την επιστροφή τους στην πατρίδα με την παράδοση των 8 Τούρκων, οι οποίοι προσέφυγαν στη χώρα μας και ζήτησαν άσυλο σύμφωνα με το εθνικό μας Δίκαιο, το Δίκαιο της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκαιο. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τις συστηματικές, τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να φιλοδοξούμε και να ελπίζουμε ότι τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη σύντομα θα επιστρέψουν στην πατρίδα»,

υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το ότι:

Διαφήμιση

«δεν υπήρξε από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας του κυρίου Ερντογάν καμία συγκεκριμένη δέσμευση, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας στελεχών» .

ρητορική που είναι πάγια και στόχο έχει να διατηρήσει το χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών, έχοντας όμως αναγνωρίσει δημόσια τα βήματα της Τουρκίας που βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, έτσι ώστε να πιστοποιείται η λήψη του μηνύματος.

Διαβάστε  Αντιπαράθεση για την παρουσία Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν

Τέλος, σημείωσε ότι θα είχε τελειώσει το ζήτημα, εάν η Τουρκία δεν είχε εντάξει τη σύλληψη των δύο στελεχών στην κλιμακούμενη, από τη μεριά της, ένταση προς την Ελλάδα.

«Μια ένταση που θέλει να αναδεικνύει, με διακυμάνσεις βέβαια, όχι γιατί πιστεύει ότι μπορεί κάτι να πάρει από το Αιγαίο ή από του ελληνικούς αιθέρες αλλά γιατί θέλει μέσα από αυτή την τακτική να διατηρεί ανοιχτό το πεδίο, έτσι ώστε να διεκδικήσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ»,

κατέληξε.

Διαβάστε  Επικοινωνία Τσίπρα-Ερντογάν, τέθηκε το θέμα των δύο Ελλήνων

Μιλώντας από τα Τρίκαλα, όπου παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Στρατού Ξηράς, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ειρήνης και θέλει να προάγεται η ειρήνη και η συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεν διεκδικούμε, τίποτε περισσότερο αλλά και τίποτε λιγότερο από αυτό που αποτελεί το εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα, όπως με σαφήνεια και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο καταγράφεται στις διεθνείς συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο. Θέλουμε να προάγεται η ειρήνη αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατ’ ελάχιστον να εκχωρήσουμε οτιδήποτε από τα κυριαρχικά δικαιώματά μας»,

σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε  Ο Τσαβούσογλου βλέπει διαπλοκή ελληνικής Δικαιοσύνης με την... Ευρώπη

Διαφήμιση