Παρέμβαση-μήνυμα Μπακογιάννη μετά την επιστροφή από Τουρκία

Παρέμβαση-μήνυμα Μπακογιάννη μετά την επιστροφή από Τουρκία

Κριτική αλλά όχι ισοπεδωτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία υιοθέτησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών αφού άνοιξε τη βεντάλια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διαφοροποιήθηκε αισθητά από τη επίπεδη και αυστηρά επικριτική στάση του τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου και από τη σκληρή γραμμή της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης, δείχνοντας διάθεση συναίνεσης στα εθνικά και εκτός κορμού θέματα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη παρείχε στήριξη στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά τον μη-συμψηφισμό της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων, αποδεχόμενη παράλληλα την υψηλή αξία που αποδίδει ο Ταγίπ Ερντογάν στους οκτώ,

Διαφήμιση

«Δεν θα δεχόμουν ποτέ και ορθώς ο κ. Τσίπρας δεν το δέχτηκε τον συμψηφισμό των δύο υποθέσεων. Οι Τούρκοι αξιωματικοί πράγματι είναι απίστευτα βαθύ το τραύμα, είναι απολύτως βέβαιοι οι Τούρκοι ότι ήταν το ελικόπτερο που χτύπησε τον Ερντογάν και την οικογένειά του άρα υπάρχει μεγάλο θέμα για τους Τούρκους. Το άλλο αφορά δύο Ελληνες αξιωματικούς που δεν έκαναν απολύτως τίποτα πέρασαν τρία μέτρα μέσα είναι αστείο και να λέγεται»,

είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα εντόπισε το θέμα της έκδοσης των Τούρκων που συνελήφθησαν για τρομοκρατία στην Ελλάδα, μέλη της οργάνωσης DHKP-C, πριν την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι κατά δήλωσή τους είχαν στόχο να δολοφονήσουν τον Τούρκο πρόεδρο, σημειώνοντας

«Από την άλλη υπήρξαν κάποιες κινήσεις, οι οποίες παντελώς ασύνδετα με το θέμα και με πρωτοβουλία ελληνική έπρεπε να έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα το θέμα των Τούρκων τρομοκρατών. Οταν μια χώρα έχει στο έδαφος της ανθρώπους που κατά δήλωση της χώρας ήθελαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας και η ιστορία τους είναι καταγεγγραμμένη ότι έχουν κάνει δολοφονίες, αυτούς τους δίνεις πίσω. Οχι με τη λογική του ανατολίτικου παζαριού αλλά με τη λογική ότι είμαι μια χώρα που σέβομαι τον εαυτό μου».

Η προσέγγιση αυτή βέβαια, εγείρει τον κίνδυνο εργαλειοποίησης των διαδικασιών της Δικαιοσύνης και ανοίγει την πόρτα ώστε να κατηγορηθεί η Ελλάδα από την Τουρκία για “δύο μέτρα και δύο σταθμά” και από τους εταίρους για στάση που υποσκάπτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Παρ΄όλα αυτά η δημόσια αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη στο θέμα των Τούρκων αριστεριστώω-τρομοκρατών, μετά την παρουσία της στην ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να αποτελεί αποκάλυψη μιας άλλης διαδικασίας tit-for-tat, όχι συμψηφιστικής αλλά επιβεβαίωσης του κράτους Δικαίου και αναγνώρισης του ορθού αιτήματος.

Αν υπάρχει όμως τέτοιο θέμα, αυτό θα σίγουρα θα τέθηκε απευθείας από τον Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε πιο αισιόδοξος μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο στις Βρυξέλλες. Συνεπώς η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη είτε “καίει” το χαρτί, είτε επιχειρεί να κατοχυρώσει το πολιτικό κεφάλαιο της απελευθέρωσης των Ελλήνων.

Μιλώντας για τη κυβερνητική διγλωσσία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας ότι «οι Πρέσπες δεν θα εφαρμοστούν ποτέ», η κ. Μπακογιάννη είπε: «Ο κ. Καμμένος έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της γελοιότητας. Είναι θλιβερό ότι αυτό που όλοι οι πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών θα λένε επιστρέφοντας στις χώρες τους είναι ότι είδαμε την ελληνική αντιπροσωπεία με δύο διαφορετικές θέσεις του υπουργού Αμυνας και του υπουργού Εξωτερικών. Αυτό είναι το ευτράπελο της Συνόδου. Δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα».

Διαφήμιση