Κινήσεις που προδίδουν βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας πραγματοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς μετά τη Σύνοδο Κορυφής του NATO ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τη Γερουσία να αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό την επίμαχη τροπολογία που περιορίζει την πώληση των F-35 στην Τουρκία.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στο Λευκό Οίκου, Μικ Μαλβέινι, έστειλε επιστολές στον πρόεδρο της επιτροπής Επιτροπής Διάθεσης των Κονδυλίων της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Σέλμπι, τον επικεφαλής της μειοψηφίας Πάτρικ Λίχι και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Ο κ. Μαλβέινι αναφέρει τα εξής για την Τουρκία:
«Η κυβέρνηση αντιτίθεται στο παράρτημα 7046 (δ) (3) του νομοσχεδίου το οποίο περιορίζει τη χρήση πόρων για τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συμπεριλαμβάνεται στους διεθνείς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα F-35 από το 2002. Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κογκρέσου σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αντιτίθεται στο λεκτικό που περιορίζει προληπτικά την δυνατότητά της να εργαστεί μαζί με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες».
Οι κινήσεις αυτές, αφού έπονται χρονικά της Συνόδου Κορυφής το NATO, όπου υπήρξε επαφή σε πολύ υψηλό επίπεδο και ενώ έχουν κατ επανάληψη διατυπωθεί οι ενστάσεις και αντιρρήσεις για την αγορά των S-400 από την Τουρκία, ενόψει μάλιστα και της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ στο Ελσίνκι, αποτελεί ένδειξη βελτίωσης του κλίματος, ενώ φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο κινήσεων εδραίωσης εμπιστοσύνης.
Παρ’ όλα αυτά η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παράδοση των αεροσκαφών, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε ομάδα γερουσιαστών που αντιτίθεται στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στις 19 Ιουνίου -με ψήφους 85-10- η Γερουσία ενέκρινε τον Νόμο Εξουσιοδότησης Εθνικής Αμυνας (NDAA), με ετήσιο προϋπολογισμό 716 δισ. δολ. για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της τροπολογίας που βάζει πάγο στην πώληση F-35 στην Τουρκία και ζητά την εξαίρεση της γείτονος από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς.
Σε ανακοίνωσή τους, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, η οργάνωση «Defense of Christians (IDC)» και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους για τη στάση του Λευκού Οίκου.