Ο Τραμπ στηρίζει την… καμμένη Μέι

Ο Τραμπ στηρίζει την… καμμένη Μέι

Διαρκείς ανατροπές, περισσότερες από το Μουντιάλ, παρουσιάζει η διεθνής πολιτική σκηνή, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται, ως ταύρος εν υαλοπωλείο, όταν βρίσκεται σε ευρωπαϊκό έδαφος επιδιώκοντας να κερδίσει νίκες στα σημεία και να αποδομήσει το status quo.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται και η άκρως εμπρηστική πολιτική που ακολούθησε έναντι της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, την οποία αρχικά απαξίωσε, οικτίροντας τη “Λευκή Βίβλο” του soft Brexit και παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά της χώρας και των Τόιρς, καθώς προήγαγε τον Μπόρις Τζόνσον ως “ιδανικό πρωθυπουργό”, ο οποίος όμως μόλις είχε οδηγηθεί σε παραίτηση εξ αιτίας της εγκατάλειψης του hard Brexit.

Μετά τους πηχυαίους τίτλους για “no deal ΗΠΑ-Βρετανίας” που προκάλεσε η συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στην Sun, του Ρούπερτ Μέρντοκ και αντίδραση του Foreign Office, ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε στάση και σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι οι αμερικανοβρετανικές σχέσεις ποτέ δεν υπήρξαν «τόσο δυνατές».

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ο Τραμπ επιτίθεται στην Ευρώπη, αλλά Harley, BMW και Polaris του απαντούν

Το Φόρεϊν Όφις χαρακτήρισε «λάθος» τις δηλώσεις του Τραμπ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών σερ Άλαν Ντάνκαν εκτίμησε μάλιστα ότι μόλις ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την ευκαιρία να μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες της Λευκής Βίβλου θα αλλάξει άρδην γνώμη.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που ο Τραμπ εκνευρίζει ή φέρνει σε δύσκολη θέση τους Βρετανούς πολιτικούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καν συμπαθής σε αυτή τη χώρα. Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την παρουσία του στο βρετανικό έδαφος περισσότεροι από 64.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν την Παρασκευή τους δρόμους του Λονδίνου, ενώ περισσότερες από 100 διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε  Ο Τραμπ τα βρήκε με Ερντογάν, ξεμπλοκάρει τα F-35

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες η Μέι θριαμβολόγησε αρχικά η Μέι εξηγώντας πως η αντιτρομοκρατική άσκηση που παρακολούθησαν από κοινού με τον Τραμπ ήταν συμβολική της βαθιάς συμμαχίας των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ότι

«Καταλήξαμε ότι μία διμερή συμφωνία εμπορίου είναι εφικτή μετά το Brexit»,

Τον λόγο πήρε αμέσως ο Τραμπ για να διασκεδάσει όλες τις προηγούμενες εντυπώσεις και να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει όποια πολιτική για το Brexit αποφασίσει να ακολουθήσει η βρετανική κυβέρνηση. Έστω και αν η Μέι απέρριψε τη δική του πρόταση διότι τη θεωρεί «πολύ σκληρή», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε  Πρωτόκολλο αποπυρηνικοποίησης υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ

Ήταν η πρώτη τους κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Ιανουάριο του 2017, όταν η Μέι έγινε η πρώτη ξένη ηγέτιδα που συνάντησε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, οι εντυπώσεις έμειναν, το σκηνικό δυναμιτίστηκε με ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ και το σχέδιο αποδόμησης της Λευκής Βίβλου ετέθη σε εφαρμογή.

Διαφήμιση