Ο Τραμπ έκαψε τη Μέι μέσα στο σπίτι της, άνοιξε κούρσα διαδοχής

Ο Τραμπ έκαψε τη Μέι μέσα στο σπίτι της, άνοιξε κούρσα διαδοχής

Σε Δούρειο Ίππο εξελίσσεται η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ για την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι στη Βρετανία, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος αφού απαξίωσε τη στρατηγική της “Λευκής Βίβλου”, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Sun, του Ρούπερτ Μέρντοχ, ενίσχυσε τα σενάρια ανατροπής της οικοδέσποινας προάγοντας τον Μπόρις Τζόνσον ως ικανό ηγέτη.

Με τις δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι δεν θα διστάσει να υπερβεί τα εσκαμμένα και να επέμβει στα εσωτερικά μιας μεγάλης δύναμης, όπως η Βρετανία, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει, ενώ ακόμα περισσότερο, έδειξε ότι δεν φοβάται να “λερώσει τα χέρια του”, απαξιώνοντας την πολιτική ορθότητα και το πρωτόκολλο και προσβάλλοντας την πρωθυπουργό φίλης χώρας κατά τη διάρκεια επίσης επίσκεψης.

Αυτά συνέβησαν, χθες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του NATO στο πλαίσιο της οποίας ο Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκε με το διευθυντήριο της ΕΕ, θέλοντας να ανατρέψει το εμπορικό status quo και να εδραιώσει νέο γεωοικονομικό δόγμα.

Διαφήμιση

Ακολούθως ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στη Μεγάλη Βρετανία, επίσημος προσκεκλημένος της Τερέζα Μέι, η οποία προερχόμενη από μια ακόμη πολιτική κρίση, αναζητούσε συμμάχους. Τελικά όμως στο πρόσωπο του προέδρου των ΗΠΑ βρήκε έναν ακόμα σκληροπυρηνικό του Brexit, ο οποίος δεν δίστασε να της επιτεθεί, δείχνοντας την απαξία που τρέφει για την “πολιτική ορθότητα” και δίνοντας αίσθηση ταύρου εν υαλοπωλείο όταν βρίσκεται σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα Sun o Αμερικανός πρόεδρος, αν και δήλωσε ότι συμπαθεί τη Μέι, σχολίασε ότι η Λευκή Βίβλος για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ε.Ε. είναι «πολύ διαφορετική από αυτό, που ψήφισαν οι πολίτες» κάτι, που όπως είπε, θα επηρεάσει αρνητικά και τις διμερείς διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία.

«Το πιο πιθανό είναι να διαπραγματευόμαστε με την Ε.Ε. αντί με τη Βρετανία, επομένως αυτό μάλλον θα σκοτώσει τη συμφωνία»

τόνισε.

Συνέχισε δε λέγοντας πως είχε συμβουλεύσει την Τερέζα Μέι πώς να διαπραγματευθεί, αλλά εκείνη δεν τον άκουσε.

«Της είπα πως να το κάνει και πως εμείς θα τη στηρίξουμε. Αλλά θέλησε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι έχει βάλει στο στόχαστρο την Ε.Ε. γιατί «δεν μεταχειρίζονται τις ΗΠΑ δίκαια στο εμπόριο».

Ο Τραμπ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, θα γινόταν «καταπληκτικός πρωθυπουργός», καθώς όπως είπε «έχει αυτό, που χρειάζεται». Επανέλαβε δε την κριτική του στο δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, λέγοντας ότι έχει κάνει «φριχτή δουλειά».

“Νομίζω ότι έχει αυτό που χρειάζεται και νομίζω ότι έχει τη σωστή συμπεριφορά για να γίνει ένας καταπληκτικός πρωθυπουργός”

δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ πλέκοντας το εγκώμιο του Μπόρις Τζόνσον.

Ήδη από τις Βρυξέλλες ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δώσει το στίγμα, σχολιάζοντας πως το Brexit εξελίσσεται «λίγο διαφορετικό από αυτό, που ψήφισε ο κόσμος». Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν τις δηλώσεις Τραμπ στη Sun. Ωστόσο η Τερέζα Μέι σε αυτό το συγκεκριμένο σχόλιο είχε απαντήσει πως το σχέδιό της «ανταποκρίνεται πλήρως» στην ψήφο των πολιτών.

Παράλληλα χθες εξέφρασε αισιοδοξία για μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι το Brexit αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ.

Διαφήμιση