Με διαρροές και μέσω Ουάσιγκτον εκτονώνεται η διπλωματική ένταση Ελλάδας-Ρωσίας

Με διαρροές και μέσω Ουάσιγκτον εκτονώνεται η διπλωματική ένταση Ελλάδας-Ρωσίας

Σε επίπεδο διαρροών συνεχίζεται και εκτονώνεται, όπως φαίνεται, η διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας που ανέκυψε επ αφορμής της απέλασης Ρώσων διπλωματών υπό τις κατηγορίες της παρέμβασης στο Σκοπιανό και της απόπειρας χρηματισμού αξιωματούχων.

Η Μόσχα αφού απηύθυνε διάβημα διαμαρτυρίας και ζήτησε εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, εν συνεχεία διέρρευσε ότι αποδίδει τις κινήσεις της Αθήνας σε αμερικανικές πιέσεις, αιτιάσεις που κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στην Ελλάδα απορρίπτουν ως αβάσιμες.

Με τον τρόπο αυτό η αντιπαράθεση περιορίζεται σε χαμηλό διπλωματικό επίπεδο και διαμορφώνεται ζώνη πυροπροστασίας, ώστε να μην υπάρξει διάχυση στις διμερείς σχέσεις και την πολιτική, ενώ δίδεται επαρκές υλικό στα media για να εκτονώσουν τη δημοσιογραφική βουλιμία τους για αντιπαραθέσεις.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Παρέμβαση Ρωσίας για Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό, τι βλέπει ο πρέσβης στην Αθήνα

Όπως σημειώνουν ελληνικές πηγές,

«οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο. Δυσκολεύονται να αντιληφθούν το δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

Νωρίτερα σήμερα, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στη Μόσχα, είχε κληθεί ο Έλληνας πρέσβης, Ανδρέας Φρυγάνας.

Διαβάστε  Τον κύβο του Rubik επιχειρεί να λύσει ο Κοτζιάς

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Τass, αντικείμενο συζήτησης ήταν η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και οι επόμενες κινήσεις της Μόσχας.

Σύμφωνα με το Τass, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει αβάσιμες τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών, υποστηρίζοντας ότι ενυπάρχει ο κίνδυνος να πληγούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, θεωρεί ότι πίσω απο την κίνηση της Ελλάδας βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Διαβάστε  Εμπλοκή Ελλάδας-Ρωσίας, η Αθήνα απελαύνει διπλωμάτες για αντεθνική δράση

Διαφήμιση