Είναι η Μέρκελ όμηρος του Πούτιν; (γραφήματα)

Είναι η Μέρκελ όμηρος του Πούτιν; (γραφήματα)

Στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία “όμηρο” της Ρωσίας, καθώς η χώρα καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ η δημιουργία του Nordstream II αναμένεται να ενισχύσει αυτή την τάση.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ με τη δημιουργία και λειτουργία του νέου αγωγού οι ποσότητες αναμένεται να διπλασιαστούν.

Διαβάστε  Ολλανδικό δικαστήριο κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom, υπέρ Ουκρανίας

Η Γερμανία πρόκειται να ενεργήσει ως ενεργειακός κόμβος για τη διανομή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ αυτό υποσκάπτει τη γεωπολιτική θέση της Ουκρανίας και των χωρών τις βαλτικής, ενώ η ενίσχυση της εξάρτησης από τη Ρωσία θα περιορίσει τη δυνατότητα αντιπαράθεσης στις επεκτατικές βλέψεις του Βλάντιμιρ Πούτιν, θέτοντας de facto τις χώρες αυτές και την ΕΕ υπό ρωσικό μανδύα επιρροής.
Η Γερμανία, πάντως εξασφαλίζει περίπου τα τρία πέμπτα των ενεργειακών της αναγκών από ξένες πηγές, ενώ το ένα πέμπτο της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από φυσικό αέριο.

Παρά τις πολλές αλλαγές που έχει επιφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ στο γεωπολιτικό δόγμα των ΗΠΑ, η προσέγγιση απέναντι στον Nordstream II είναι σταθερή και ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, η ρητορική όμως είναι πλέον σαφώς πιο οξεία.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

Για τις ΗΠΑ η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης αποτελεί δέλεαρ, όμως με τη δημιουργία του Nordstream II η διείσδυση του LNG θεωρείται απίθανη, καθώς το gap του κόστους είναι τεράστιο.

Διαφήμιση