Περισσότερο αισιόδοξος για την υπόθεση απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δήλωσε ότι είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ενημέρωσε ότι ανοίγει εκ νέου το Κυπριακό με μπαράζ επαφών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και απαντώντας σε σχετική ερώτηση αποκάλυψε ότι δέχθηκε πιέσεις για το ζήτημα των 8 Τούρκων, χωρίς ωστόσο να τεθεί συμψηφιστικά με αυτό των Ελλήνων στρατιωτικών.
Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας, είπε ότι βγαίνει πιο αισιόδοξος απ’ όσο μπήκε στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, αφού διευκρίνισε ότι μετράει τα λόγια του, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα ανακοίνωσε τη διεύρυνση του διαύλου επικοινωνίας σε επίπεδο αρχηγών γενικών επιτελείων με στόχο τον περιορισμό της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.
«Εθεσα επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα των «8» που έχουν ζητήσει άσυλο και τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος και κατέστησα σαφές ότι στην Ελλάδα η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα ζήτημα ουσιαστικό για τη σχέση των δύο χωρών. Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των θεμάτων των δύο, εντούτοις ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των «8», θεωρεί ότι μετείχαν στο πραξικόπημα, αλλά του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο. Είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά άσυλο κι άλλο αυτό που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κάτα λάθος στην άλλη πλευρά. Δεν ζητάμε κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να οριστεί η διαδικασία, να δικαστούν και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».
Σημείωσε δε το εξής:
«υπογράμμισα ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας και συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού με εντατικοποίηση των επαφών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κάτι που είχε προαναγγείλει από τη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, την επομένη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όσον αφορά το Σκοπιανό και τη στάση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει εφ όλης της ύλης συζήτηση με τον κυβερνητικό εταίρο τον Φεβρουάριο, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από την κυβέρνηση Ζάεφ στην πΓΔΜ.
«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική».
Πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουν τη διαδικασία», όπως προβλέπεται απ’τη συμφωνία.
Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το θέμα πρόωρων εκλογών, καθώς δεν προσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες στην Ελλάδα, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει προαναγγείλει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει για ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τέλος για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Αλβανού ομόλογού του για μια ιδιαίτερα θετική συνάντηση στο Λονδίνο, ενώ έκανε λόγο για εντατικοποίηση των συνομιλιών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.