Τραμπ: Ο Πούτιν είναι… ανταγωνιστής

Τραμπ: Ο Πούτιν είναι… ανταγωνιστής

Να υποβιβάσει τη ρωσική απειλή σε “ανταγωνισμό” επιχείρησε με δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ανταγωνιστή μεν, αλλά όχι εχθρό τον Ρώσο ομόλογό του. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες αν ο Πούτιν αποτελεί απειλή, ο Τραμπ απάντησε:

«Δεν θέλω να είναι και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε το ΝΑΤΟ».

Η δήλωση αυτή, ιδιαίτερα μετά την εσωτερική απαξίωση του NATO αποτελεί σαφές μήνυμα προς το Κρεμλίνο για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων σε γεωοικονομικό επίπεδο, έναντι του γεωπολιτικού στο οποίο βρίσκονται τώρα.

Διαφήμιση

«Είναι ένας ανταγωνιστής», τόνισε.

«Είναι εχθρός μου; Δεν είναι εχθρός μου. Εκείνος εκπροσωπεί τη Ρωσία, κι εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Ελπίζω κάποια ημέρα ίσως να είναι φίλος. Δεν τον ξέρω πολύ καλά»,

πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι στη διάρκεια της διμερούς τους συνάντησης θα αναφερθεί σε μία σειρά θεμάτων, όπως ο έλεγχος των όπλων, η Συρία και η Ουκρανία.

«Θέλουμε να μάθουμε για τη Συρία. Θα συζητήσουμε για την παρέμβαση (στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016). Θα μιλήσουμε για την Ουκρανία»,

εξήγησε. Θέτοντας όμως όλα αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι δίνει περιθώρια ελιγμών στον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος επιλέγει επίσης μαξιμαλιστικές διαπραγματευτικές τακτικές.

Διαφήμιση