Ο Τραμπ πιστεύει στο NATO, αφού το τσάκισε

Ο Τραμπ πιστεύει στο NATO, αφού το τσάκισε

Να εκτονώσει την ένταση που ο ίδιος δημιούργησε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του NATO επιχείρησε με δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, διατηρώντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συμμαχία ακόμα και χωρις έγκριση του Κογκρέσου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλοντας να επιδείξει την αποτελεσματικότητα των μεθόδων του δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες, ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στη Συμμαχία, η οποία κλονίστηκε από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους και τη διαρκή και εντεινόμενη εμπορική επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαφήμιση

«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ»

, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη με θέμα τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Τις πληροφορίες για την απειλή αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία σε περίπτωση που οι χώρες δεν αυξήσουν αμέσως τις αμυντικές τους δαπάνες, μετέδωσε νωρίτερα και το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Θα επρόκειτο για μια πρωτοφανή ενέργεια από πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί τον πυλώνα της ευρωατλαντικής ασφάλειας από την δεκαετία του 1950.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για νέα επίθεση του Τραμπ κατά τη διάκρεια κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τις αμυντικές δαπάνες.

Οι εξελίξεις στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του NATO έρχονται πριν από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, καταδεικνύοντας αφενός ότι ο στρατηγικός χειρισμός απαξιώνει τη συμμαχία απέναντι στη Ρωσία και αφετέρου ότι θέτει σε προτεραιότητα την γεωοικονομική-εμπορική ατζέντα του έναντι της γεωπολιτικής.

Διαφήμιση