Η Λευκή Βίβλος του Brexit: Τι δίνει και τι ζητά η Μέι από τις Βρυξέλλες

Η Λευκή Βίβλος του Brexit: Τι δίνει και τι ζητά η Μέι από τις Βρυξέλλες

Πράξη έκανε η Τερέζα Μέι τη στρατηγική για soft Brexit στη Λευκή Βίβλο που έστειλε στην ΕΕ, μετά τις ανατροπές που προκάλεσε στο υπουργικό της συμβούλιο η αλλαγή στάσης και η υιοθέτηση μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης.

Τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να απαντήσει στην πρόταση της Μέι, απάντηση η οποία θα κρίνει τη διάθεση των Βρυξελλών για την επίτευξη συμφωνίας ή αν τελικά η αντιπαλότητα στόχο έχει να μην υπάρξει συμφωνία, ενδεχόμενο που η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό.

Μια τόσο κλειστή συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ απομακρύνει τη δυνατότητα πιο ευνοϊκών όρων με τις ΗΠΑ, καθώς περιορίζει το διακύβευμα και επιλέγεται ως προνομιακή η Ενιαία Αγορά, λόγω εγγύτητας και…συνήθειας.

Διαφήμιση

Στη Λευκή Βίβλο η Βρετανία ζητά μια στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ, με αυξημένα δικαιώματα πρόσβασης στην Ενιαία Αγορά, ενώ προσφέρει υποβάθμιση του status του χρηματοπιστωτικού κέντρου του City, προσφέροντας κατ αυτό τον τρόπο οφέλη σε Γαλλία και Γερμανία που διεκδικούν μερίδιο, στο πλαίσιο της αναδιάταξης που θα επιχειρήσουν οι τράπεζες και οι επενδυτικές επιχειρήσεις.

Η Βρετανία αναγνωρίζει πως η νέα σχέση δεν μπορεί να διατηρεί τη σημερινή ελεύθερη πρόσβαση που προσφέρει το καθεστώς «διαβατηρίων» στις τράπεζες, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία βαθύτερη εκδοχή του καθεστώτος αμοιβαίας αναγνώρισης.

«Το νέο οικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο θα βασίζεται στην αρχή της αυτονομίας του κάθε μέρους επί των αποφάσεων για την πρόσβαση στην αγορά του» αναφέρεται στο έγγραφο των 100 σελίδων.

Ενώ οι τράπεζες και οι άλλες υπηρεσίες μένουν ουσιαστικά εκτός ενιαίας αγοράς και θα πρέπει να υπάρξουν νέες συμφωνίες για το καθεστώς τους, το καθεστώς του εμπορίου αγαθών θα μείνει στενά συνδεδεμένο με την κοινότητα των 27 μελών.

Κεντρικό ρόλο στο όραμα της Μέι διαδραματίζει μία «ζώνη ελευθέρου εμπορίου», με συνδεόμενα τελωνειακά συστήματα και πανομοιότυπο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα βιομηχανικά, τα αγροτικά και άλλα αγαθά. Δεν θα επιβάλλονται δασμοί, ενώ δεν αποκλείεται η Βρετανία να εισπράττει δασμούς από εισαγωγές τρίτων χωρών για λογαριασμό των Βρυξελλών.

Κανείς δεν μπορεί να πει προς το παρόν με βεβαιότητα πώς θα γίνει δεκτό από τους Ευρωπαίους το σχέδιο. Αν και και η στροφή στο «μαλακό Brexit» θεωρείται καλοδεχούμενη, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πως το Λονδίνο δεν μπορεί να επιλέγει πού το συμφέρει να ακολουθεί κανόνες και πού θα επιδιώκει μόνο οφέλη.

Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, έστειλε πάντως μήνυμα στην Ευρώπη ότι τώρα θα πρέπει εκείνη να απαντήσει. «Τώρα, είναι ώρα για την Ε.Ε. να απαντήσει. Εμείς προσεγγίζουμε τις διαπραγματεύσεις με πνεύμα ρεαλισμού, συμβιβασμού και φιλίας. Πιστεύω ότι η ένωση θα ασχοληθεί με τις προτάσεις μας στο ίδιο πνεύμα» είπε από το βήμα του Κοινοβουλίου. «Θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή δέσμευση στη συμφωνία εξόδου» συμπλήρωσε.

Διαφήμιση