Θετική είναι για την Ελλάδα η θερινή έκθεση της Κομισιόν, καθώς αν και υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ανάπτυξη της Ευρωζώνης και της ΕΕ, δεν αναπροσαρμόζει τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα.
Η Κομισιόν διακρίνει ενίσχυση των εξωγενών κινδύνων, ιδιαίτερα λόγω του επαπειλούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και της αύξησης της αβεβαιότητας ως απόρροια του trump-effect, ενδείξεις που αναγνωρίζει και η ΕΚΤ, όπως προέκυψε από τα πρακτικά του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί σταθερές τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 1,9% για το 2018, ενώ το 2019 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί με το ΑΕΠ να αυξάνεται 2,3%. Ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα αυξηθεί 0,7% φέτος και 1,3% το 2019, ενώ η Κομισιόν αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις που είχε κάνει το Μάιο.
Αντίθετα, η Επιτροπή αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος, προβλέποντας ότι το 2018 το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,1%, ενώ το 2019 η αύξηση θα είναι 2%. Στις 3 Μαΐου η Κομισιόν προέβλεπε για την Ευρωζώνη αύξηση του ΑΕΠ 2,3% φέτος και 2% του χρόνου.
Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι η οικονομία έκανε δυνατή εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ενισχύθηκε, όπως τονίζεται από τις εξαγωγές, ενώ για πρώτη φορά από το 2016 αυξήθηκε και η ιδιωτική κατανάλωση, αλλά η συμβολή της στην ανάπτυξη ήταν μικρή γιατί αντισταθμίστηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης.
Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται, η ανεργία υποχώρησε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, δηλαδή κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2017, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 2% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε όλο το έτος του 2018, αναφέρει η έκθεση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καλοκαιρινές προβλέψεις της Κομισιόν αφορούν μόνο την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και όχι των άλλων δεικτών της οικονομίας.