Για τον Αύγουστο αναβλήθηκε η εκταμίευση της υπερδόσης των 15 δισ., από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, καθώς η αρμόδια επιτροπής της γερμανικής Βουλής φέρεται να εξέφρασε ενστάσεις λόγω της αναβολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.
Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου για το προσφυγικό να επίκεινται, τις σχέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ τεταμένες, δεν αποκλείεται η δόση των 15 δισ. να γίνει μοχλός πίεσης στα χέρια του σκληροπυρηνικού Χορστ Ζέεχοφερ.
Στην Αθήνα η καθυστέρηση αυτή αναμένεται να αναδειχθεί από την αντιπολίτευση σε μείζον πολιτικό ζήτημα, ενώ η κυβέρνηση θα απαντήσει κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αντεθνική πολιτική κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, όπου φέρεται να ζήτησε αυστηρότητα απέναντι στην κυβέρνηση για την τήρηση των δεσμεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρόγευση του σκληρού πλαισίου της μεταμνημονιακής εποπτείας που επιχειρείται να επιβληθεί και μια ακόμη επίδειξη ισχύος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έναντι των Σοσιαλδημοκρατών που διαχειρίζονται τώρα το υπουργείο Οικονομικών στη Γερμανία.
Κατόπιν της συνεδρίασης του Eurogroup, o επικεφαλής της ευρωομάδας, Μάριο Σεντένο, γνωστοποίησε ότι η τελική έγκριση για την εκταμίευση της εναπομείνουσας δόσης των 15 δισ. ευρώ, θα δοθεί, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες στη Γερμανία.
«Αυτό αναμένεται να συμβεί στις αρχές Αυγούστου» εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε βέβαιος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. «Απλώς θα απαιτηθεί λίγο παραπάνω χρόνος από ό,τι περιμέναμε» έσπευσε να συμπληρώσει.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο και Λέρο και έχει ισχύ έως το τέλος του 2018.
Το Βερολίνο φέρεται να ζητάει αντισταθμιστικά μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει απόκλιση από τους θεσμοθετημένους στόχους του προγράμματος.
Όπως εξήγησε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, το συγκεκριμένο ποσό δεν είναι μεγάλο, καθώς ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ.
«Η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα βρει ισοδύναμα, ύψους 28 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι αυτή η δέσμευση θα επιτρέψει στη γερμανική Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, δεσμεύτηκε ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θα καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και ότι η έκπτωση θα διατηρηθεί μόνο για έξι μήνες, όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση.