Από Barclays και Deutsche Bank οι δύο αρχιμαφιόζοι του Euribor

Από Barclays και Deutsche Bank οι δύο αρχιμαφιόζοι του Euribor

Την καταδίκη του trader της Barclays Philippe Moryoussef και της Deutsche Bank αποφάσισε δικαστήριο του Λονδίνου, αφού τους βρήκε ενόχους για συνωμοσία με στόχο τον επηρεασμό της αγοράς και τους χαρακτήρισε επικεφαλής σπείρας, ενώ οι τράπεζες έχουν ήδη καταβάλει πρόστιμα 9 δισ. στο πλαίσιο συμβιβασμών με τις βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι εν λόγω traders ήταν επικεφαλής σπείρας που κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες για την διαμόρφωση του επιτοκίου Euribor, το οποίο επηρεάζει τις τιμές χιλιάδων χρηματοοικονιμικών προϊόντων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, εγείρονται ερωτηματικά για τη βαρύτητα των στοιχείων και τη σοβαρότητα της 7ετούς έρευνας, καθώς κανένας απ όσους κατηγορήθηκαν στο πλαίσιο της δίκης -πλην των δύο που καταδικάστηκαν- δεν καταδικάστηκε.

Συνεπώς, γεννάται το ερώτημα πως είναι δυνατόν δύο άνθρωποι θα παρέσυραν σε αυτό το σκάνδαλο τεράστιους τραπεζικούς οργανισμούς και να διηύθυναν σπείρα, από την οποία δεν καταδικάζεται κανείς, ενώ στο απυρόβλητο μένουν και τα μεγαλοστελέχη των εμπλεκομένων τραπεζών.

Διαφήμιση

Οι έρευνες όμως φαίνεται να είναι ελλιπείς, καθώς γαλλικά και γερμανικά δικαστήρια παρεμπόδισαν την έκδοση τραπεζιτών που κατηγορούνταν και θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία.

Διαφήμιση