Κρίσιμη αλλά χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες είναι η συνάντηση που θα έχει σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν, με κεντρικό θέμα στην ατζέντα από ελληνικής πλευράς τους δύο στρατιωτικούς, ενώ από την τουρκική αναμένεται να τεθούν ζητήματα διμερών σχέσεων και ενεργειακά.
Η συνάντηση αναμένεται να διεξαχθεί σε τεταμένο κλίμα, ιδιαίτερα μετά τη δημόσια επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν τόσο για την κράτηση των δύο Ελλήνων όσο και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού αν και ήταν απριόρι γνωστό ότι θα “εκνευρίσει” τον εν γένει ευερέθιστο Ταγίπ Ερντογάν, επελέγη τόσο για να ισχυροποιήσει τη διεθνή θέση της Ελλάδας, όσο και για να ελέγξει τις απαιτήσεις του ετοιμάζεται να εγείρει ο Ταγίπ Ερντογάν, εξαιρώντας αυτομάτως τα δύο αυτά θέματα από τη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας με τη δημόσια δήλωσή του εξανάγκασε τη συμμαχία να στηρίξει τις θέσεις της Ελλάδας, κεφαλαιοποιώντας τις θετικές κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμμαχίας, σε αντιδιαστολή μάλιστα με τους πονοκεφάλους που προκαλεί η Άγκυρα.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κοινής ατζέντας της συνάντησης η Άγκυρα φέρεται να έχει θέσει θέματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ενώ κατά πάια τακτική τίθεται το θέμα των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών καθώς και θέματα κινητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο και δη στα ενεργειακά. Και οι δύο πλευρές θέτουν, σχεδόν πάντα, το Κυπριακό, μόνο που τώρα εγείρεται με ανανεωμένη δυναμική λόγω της επανεκλογής Ερντογάν και Αναστασιάδη, ενώ ισχυρή βούληση για την επίλυσή του εκδηλώνει και η ελληνική κυβέρνηση.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και την ολοληρωμένη λειτουργία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό καθώς η Τουρκία έχει από καιρό παγώσει τη διαδικασία επανεισδοχής μεταναστών, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσει ως χαρτί στο πλαίσο ευρύτερης διαπραγμάτευσης τόσο με την Ελλάδα όσο και με την ΕΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια ιδιαίτερα σκληρή παρέμβαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής χαρακτήρισε πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα, για περισσότερους από τέσσερις μήνες, επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, επισήμανε από το βήμα της Συνόδου.
Κάλεσε μάλιστα την Άγκυρα να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας,
Σε παρέμβασή του στο δείπνο εργασίας, με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου, ο κ Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την επίλυση περιφερειακών και διεθνών διαφορών και να προχωρήσει ο διάλογος με τη Ρωσία επισήμανε.
Ο Ερντογάν προσέρχεται στη συνάντηση ενισχυμένος μετά την εκλογική του νίκη, προσδοκώντας όμως διεθνή αναγνώριση η οποία του στερήθηκε κατά την ορκωμοσία όπου δεν παραβρέθηκαν παράελάχιστοι αρχηγοί κρατών και κανένας εκτελεστικός από χώρα της ΕΕ.
Όσον αφορά τα μειονοτικά, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγορεί την Ελλάδα για τη μη επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων της της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Παρότι το σωματείο που διεκδικεί τον όρο τουρκική για να εκφράζει και να χαρακτηρίζει τη μειονότητα προσέφυγε και κέρδισε τη δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας στις Βρυξέλλες
08.45 Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας, με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.
10.30 Σύνοδος για το Αφγανιστάν
14.30 Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.