Ακτιβιστής κατά του Trump-effect ο Ντράγκι

Ακτιβιστής κατά του Trump-effect ο Ντράγκι

Ρόλο ακτιβιστή της ανάπτυξης φαίνεται ότι επιφυλάσσει η ΕΚΤ για τον εαυτό της, καθώς τη στιγμή που η ΕΕ δέχεται μια ακόμη επίθεση, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ, με τη μορφή εμπορικού πολέμου, το διοικητικό συμβούλιο φαίνεται να μετριάζει τη στάση του και να στέλνει μήνυμα “αμύνεσθαι περί πάτρης”, καθώς όχι μόνο επιμένει στη ρητορική για παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων, αλλά εμπλουτίζει τη ρητορική της με τις έξωθεν απειλές οι οποίες ενισχύουν τους βραχυχρόνιους κινδύνους για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ συναινεί στη διατύπωση “για όσο χρειαστεί” όσον αφορά τα επιτόκια, ενώ αναγνωρίζοντας εξωτερικούς εντεινόμενους κινδύνους για την ανάπτυξη δημιουργεί χώρο για παράταση ακόμα και της διαδικασίας εξόδου από το QE, χωρίς ωστόσο να τροποποιεί τους στόχους που έχει θέσει.

Συνολικά, η προτεινόμενη διατύπωση υποδεικνύει την προσδοκία του Διοικητικού Συμβουλίου ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με μια διαρκή προσαρμογή διαδρομή, θεωρήθηκε ότι επιτυγχάνει μια καλή ισορροπία μεταξύ της παροχής επαρκώς ακριβούς καθοδήγησης και της διατήρησης επαρκούς ευελιξίας.

Το διοικητικό συμβούλιο επιμένει στη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2%, ενώ επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης του δομικού, δείκτης από τον οποίο εξαιρείται το ετεροπροσδιοριζόμενο ενεργειακό κόστος.

Διαφήμιση

Αν και στη συνεδρίαση του Ιουνίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επεσήμανε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα έως το καλοκαίρι του 2019, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, όπως διαφαίνεται από τα πρακτικά, θέλησαν να επισημάνουν ότι ούτε αυτή είναι η οριστική προθεσμία. Τα επιτόκια θα αυξηθούν, μόνο εάν κριθεί ότι επιτεύχθηκε ο στόχος του πληθωρισμού.

Οι αγορές ήδη, επηρεαζόμενες και από τα στοιχεία για επιβράδυνση της Ευρωζώνης, αρχίζουν να ποντάρουν σε αύξηση των επιτοκίων προς τα τέλη του 2019 και όχι νωρίτερα. Το σενάριο αυτό ενισχύει και η απόφαση της Κομισιόν να υποβαθμίσει τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, επικαλούμενη τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου.

Επίσης, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σημείωσαν ότι, μολονότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ παρέμειναν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, οι κίνδυνοι που συνδέονταν με παγκόσμιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της απειλής αυξημένου προστατευτισμού, είχαν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη συμφώνησαν με τις προτάσεις επικοινωνίας που έκανε ο κ. Praet στην εισαγωγή του. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, ενώ τα εισερχόμενα στοιχεία ήταν κάπως ασθενέστερα από ό, τι αναμενόταν, τα θεμελιώδη μεγέθη παρέμειναν σε ισχύ ώστε οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης να παραμείνουν σταθερές και ευρείας βάσης, όπως ενσωματώνονται στις προβλέψεις του προσωπικού του Ευρωσυστήματος του Ιουνίου του 2018. Συνεπώς, χρειαζόταν να υπογραμμιστεί ότι η υποκείμενη δύναμη της διεύρυνσης της ζώνης του ευρώ, σε συνδυασμό με την άνοδο των πιέσεων στις τιμές, τις καλά εδραιωμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τον συνεχιζόμενο άφθονο βαθμό νομισματικής στέγασης, παρείχαν εμπιστοσύνη στη συνεχή σύγκλιση του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, έπρεπε να αναγνωριστεί ότι παρόλο που οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ζώνης του ευρώ παρέμειναν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι, οι εισερχόμενες πληροφορίες υποδηλώνουν κάποιους κινδύνους μείωσης των βραχυπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, ενώ οι κίνδυνοι που συνδέονται με παγκόσμιους παράγοντες, η απειλή του αυξημένου προστατευτισμού, είχαν γίνει πιο εμφανείς.

Διαφήμιση