Τουρκία: Έρχονται χρεοκοπίες στις ενεργειακές με την άρση της “κατάστασης εκτάκτου ανάγκης”

Τουρκία: Έρχονται χρεοκοπίες στις ενεργειακές με την άρση της “κατάστασης εκτάκτου ανάγκης”

Νέα προβλήματα ελλοχεύουν για την τουρκική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα καθώς η κατάρρευση της λίρας και η αύξηση των επιτοκίων έχει εκτοξεύσει τις υποχρεώσεις των ενεργειακών εταιριών, οι οποίες έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα και πλέον οι δείκτες ρευστότητας και μόχλευσης παρουσιάζουν ιδιαίτερα ανησυχητικές ενδείξεις.

Σύμφωνα με την Ένωση παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας Τουρκίας οι εταιρίες του κλάδου θα πρέπει να αποπληρώσουν δάνεια 51 δισ. σε ξένο νόμισμα, με τους αναλυτές να τοποθετούν το NPL rate στο 8%, αυτό σημαίνει ότι 4 δισ. θεωρούνται χαμένα, ενώ για πολλά από τα 43 δισ. που υπολείπονται θα υπάρξουν επιπλοκές, καθώς δεν διαφαίνεται μείωση επιτοκίων μέχρι το 2020, ενώ η λίρα δεν προβλέπεται να ανακάμψει άμεσα.

Διαβάστε  Ο Πάιατ βάζει αμερικανικό "πόδι" στην ελληνική ενεργειακή αγορά

Η κατάσταση όμως είναι ακόμη δυσκολότερη καθώς η λίρα υποτιμάται ταχύτερα από τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, ενώ αρκετές ενεργειακές εταιρίες εμφανίζουν ετήσια κέρδη χαμηλότερα από το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού σε ξένο νόμισμα.

Διαφήμιση

Δάνεια ύψους τουλάχιστον 6,1 δισ. δολαρίων βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή αναχρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους που ανήκει στην Bereket Enerji, η οποία πουλάει μονάδες παραγωγής ενέργειας για να μειώσει τις υποχρεώσεις της. Εταιρίες από διαφορετικούς κλάδους έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνίες ή βρίσκονται ακόμα σε συζητήσεις, για να αναδιοργανώσουν τουλάχιστον δάνεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε  LNG από την Αλάσκα στην Κίνα ή έτσι επιβάλλει το νέο γεωοικονομικό δόγμα ο Τραμπ

Η έξοδος από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα καθώς θα αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση των εταιριών και θα περιοριστεί η κρατική παρέμβαση.

PRODUCTION ASSETSDISTRIBUTION ASSETSTOTAL
New investments5757
Government privatizations102838
Total investments672895
Total borrowings60
Total outstanding loans43851
Annual liabilities of plants with government incentives4
Annual liabilities of plants without government incentives2.9
Annual Ebitda of plants without government incentives0.5
Annual repayments required6.9
Deficit2.5
Source: Electricity Producers’ Association, Boston Consulting Group, Tusiad
* Note: Billion U.S. dollars
Διαβάστε  Ολλανδικό δικαστήριο κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom, υπέρ Ουκρανίας

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.