Ποινικές διώξεις για διαφθορά στους αδελφούς Ψωμιάδη

Ποινικές διώξεις για διαφθορά στους αδελφούς Ψωμιάδη

Νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά του Παναγιώτη Ψωμιάδη, πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του αδελφού για απιστία και της ψευδή βεβαίωση, μετά από ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Βορείου Ελλάδος.

Η δίωξη αφορά σε έργα που χαρακτηρίζονται «φαντάσματα», επί των ημερών τους στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Η φερόμενη ως ζημιά που προέκυψε υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο στην πλειονότητά τους για έργα πληροφορικής, κατά τη χρονική περίοδο 2007-2010, για την υλοποίηση των οποίων φαίνεται ότι προσλήφθηκαν 82 άτομα ως εποχικό προσωπικό. Μόνο που, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα των αρμόδιων επιθεωρητών, ενώ οι εποχικοί υπάλληλοι πληρώθηκαν κανονικά, τα συγκεκριμένα έργα φαίνεται ότι ουδέποτε εκτελέστηκαν, παρά τα περί του αντιθέτου που φέρεται ότι βεβαίωσε η τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ορισμένοι δε από τους υπαλλήλους παρείχαν σε άλλα πρόσωπα τις υπηρεσίες τους, που ουδεμία σχέση είχαν με τη Νομαρχία.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα βλέμματα στην πρόταση μόμφής

Στο «μικροσκόπιο» των επιθεωρητών βρέθηκαν συνολικά οκτώ έργα, κάποια από τα οποία τιτλοφορούνται ως «Ταξινόμηση-καταγραφή προγραμμάτων δημόσιας Υγείας», «Ηλεκτρονική καταγραφή αθλητικών ενώσεων», «Καταγραφή αδειών αλιείας», «Αναδιοργάνωση-προστασία ιστοχώρου» και «Ηλεκτρονική δικτύωση με ΜΜΕ».

Η ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Αχιλλέας Ζήσης εναντίον του πρώην νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του Διονύση ως αντινομάρχη είναι σε βαθμό κακουργήματος και περιλαμβάνει τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Διαβάστε  Σκοπιανό, χρέος και μετα-Μνημόνιο προσδιορίζουν την επόμενη κυβέρνηση

Για απλή συνέργεια στις πράξεις της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης στη συγκεκριμένη υπόθεση διώκεται ο πρώην γενικός γραμματέας τής τότε Νομαρχίας, Δημήτρης Λευκόπουλος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ η η υπόθεση αναδεικνύεται την ώρα που επίκειται ο προσδιορισμός της δίκης για τα λεγόμενα «45άρια» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για τα οποία οι αδελφοί Ψωμιάδη παραπέμφθηκαν να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών περιγράφει 456 έργα, προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ, κατά το διάστημα 2005-2010, που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς, διαδικασία που, σύμφωνα με το Δικαστικό Συμβούλιο, προκάλεσε ζημιά ύψους 4 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

Διαβάστε  Νέο Washington Group για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο του G7

Διαφήμιση