Ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Στη Σύνοδο Κορυφής του NATO βρίσκεται από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και την αναθέρμανση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση στο NATO καθώς αφενός έχει παγίως αμυντικές δαπάνες που υπερβαίνουν το 2%, ζήτημα που ανάγεται σε μείζον από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχοντας ολοκληρώσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό και προωθώντας τη διαβαλκανική συνεργασία και την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ελλάδας, διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Στα θετικά προσμετράται και η ενίσχυση της συνεργασίας με το NATO και τις ΗΠΑ σε αμυντικό επίπεδο μέσω της διεύρυνσης των χρήσεων της βάσης της Σούδας.

Διαβάστε  Συλλαλητήρια σε 13 πόλεις για το Σκοπιανό, με στήριξη Πατούλη

Το πρόγραμμα

Διαφήμιση

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 14.30 (τοπική ώρα), με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον καταμερισμό των βαρών. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας, με τη συμμετοχή όλων των ηγετών.

Την Πέμπτη, οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 8.45 (τοπική ώρα), με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Επί τάπητος, στη συνέχεια, θα τεθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας βάζει τη Μέρκελ να πιέσει τον Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς

Σημειώνεται ότι στις 14.30 (τοπική ώρα), ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Πέμπτη η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Από ελληνικής πλευράς, η ατζέντα θα περιλαμβάνει τις εξελίξεις για το Σκοπιανό, αλλά και την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία, η οποία θα μονοπωλήσει το τετ α τετ του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των Σκοπίων αναμένεται να λάβει επίσημη πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αλλαγής ονομασίας.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Πυκνώνει ο χρόνος, παρεμβαίνει η Μέρκελ

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.