Νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. που εισάγονται στις ΗΠΑ από ψάρια μέχρι βαλίτσες ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, κίνηση που αναμένεται να απαντηθεί από το Πεκίνο, πυροδοτώντας πλέον έναν ευρείας κλίμακας εμπορικό πόλεμο, με απρόβλεπτες διαστάσεις σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι θέλει να εκμεταλλευτεί για διαπραγματεύσεις το διάστημα δύο μηνών που απαιτείται από την ανακοίνωση μέχρι την εφαρμογή των μέτρων, ενώ ο Σι Ζινπίνγκ κινείται στην κατεύθυνση της εδραίωσης νέων εμπορικών και στρατηγικών συμμαχιών με την Ευρώπη, η οποία όμως εμφανίζεται διστακτική απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, καθώς προσπαθεί να χαλιναγωγήσει και να περιορίσει την κινεζική οικονομική επιρροή.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ τω δύο χωρών έχουν κλείσει, με τις ΗΠΑ να ζητούν την απελευθέρωση εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα, ως κίνηση καλής θέλησης για την επανέναρξη των συζητήσεων. Οι τελευταίες επαφές μεταξύ του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στήβεν Μνούτσιν και του οικονομικού απεσταλμένου Λιου Χι απήχαν πολύ από την επίτευξη συμβιβασμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου πρόκειται για πρόσθετους δασμούς 10%, οι οποίοι σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ από τις 30 Αυγούστου, σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα. Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, ορυκτά και καταναλωτικά αγαθά, όπως προϊόντα ένδυσης, υπόδυσης, αξεσουάρ, εξαρτήματα τηλεοράσεων, ψυγεία, τεχνολογικά γκάτζετ, αλλά όχι κινητά τηλέφωνα. Οι ΗΠΑ επικαλούνται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εκ μέρους του «δράκου» και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας αμερικανικών επιχειρήσεων.
Εάν τελικά οι δασμοί τεθούν σε ισχύ, θα καλύπτουν περίπου το 50% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Πτωτικά αντέδρασαν οι ασιατικές αγορές στην ανακοίνωση της είδησης, καθώς αποτελεί σαφή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που φέρνει τον κόσμο πιο κοντά σε έναν εμπορικό πόλεμο.