Κομισιόν: Ελάφρυνση χρέους μόνο με θετικές αξιολογήσεις

Κομισιόν: Ελάφρυνση χρέους μόνο με θετικές αξιολογήσεις

Το γερμανικό σχέδιο για τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας και αντικατοπτρίζεται στους όρους της ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι πρόθεσή της είναι να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στην συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και να βοηθήσει τη χώρα να επιτρέψει στην κανονικότητα.

Από το κωδικοποιήμνο πλαίσιο προκύπτει άμεση σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στα οποία περιλαμβάνεται και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA-SNP), με τις θετικές τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης, οι οποίες θα υποβάλλονται στην ελληνική κυβέρνηση, το EuroWorking Group και το Ευρωκοινοβούλιο.

Διαφήμιση

Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας. Τούτο θα γίνεται επιπροσθέτως της συμφωνηθείσας παραίτησης από την προσαύξηση επιτοκίου (“step-up interest rate margin”) όσον αφορά τη δόση για την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος από το 2018. Τα μέτρα αυτά από κοινού θα καταστήσουν διαθέσιμα πρόσθετα κεφάλαια για την Ελλάδα κατά τα έτη αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν υπόκειται πλέον σε πρόγραμμα.

Διαβάστε  Το φάντασμα χρέους συνεχίζει να στοιχειώνει την Ευρώπη

Την εποπτεία θα ασκούν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και όπου κρίνεται αναγκαίο το ΔΝΤ, ενώ θα συμμετάσχει και ο Ευρωπαίκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Παράλληλα η Ελλάδα θα είναι πλήρως ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

«Η απόφασή μας να ενεργοποιήσουμε το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο, που έχει σημειωθεί… είναι καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, ειδικά στην περίοδο μετά το πρόγραμμα»

αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η Κομισιόν.

Διαβάστε  Παρέμβαση-απάντηση Σολτς στον Τσίπρα για το χρέος

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολιάζει πως η 20η Αυγούστου θα σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για την Ελλάδα και επισημαίνει την ανάγκη να επιμείνει η χώρα στο μονοπάτι της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων. «Η ενισχυμένη εποπτεία είναι εκεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις αγορες. Οι επενδυτές και οι εταιρείες θέλουν σταθερότητα και προβλεψιμότητα» τονίζει, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει η χώρα να προσελκύσει νέες θεσεις εργασίας.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας γυρίζει σελίδα με εργασιακά και αγορές

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζει ότι τώρα

η Ελλάδα μπορει να σταθεί στα δικά της πόδια. «Η Ευρώπη θα παραμείνει δεσμευμένη στη στήριξη της χώρας. Η σημερινή απόφαση αφορά ακριβώς αυτό» αναφέρει, ξεκαθαρίζοντας πως η ενισχυμένη εποπτεία δεν ισοδυναμεί με τέταρτο πρόγραμμα. Γιατί είναι τόσο σημαντική; Γιατί η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι ένα γεγονός, αλλά μία διαδικασία,

απαντά.

Διαφήμιση