Η Τουρκία επαναφέρει τους S-400 ανήμερα της συνόδου του NATO

Η Τουρκία επαναφέρει τους S-400 ανήμερα της συνόδου του NATO

Το θέμα της προμήθειας του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 επαναφέρει στην επικαιρότητα η Τουρκία ανήμερα της Συνόδου Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, στην οποία θα παραβρεθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν, για πρώτη φορά ως πρόεδρος στην προεδρική πλέον Δημοκρατία της Τουρκίας.

Η κίνηση του υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου να επαναφέρει το θέμα στην ατζέντα αποδεικνύει την προσπάθεια της Άγκυρας να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στις ΗΠΑ αλλά και την ηγεσία της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου η Τουρκία θα παραλάβει τις πρώτες συστοιχίες του πυραυλικού συστήματος S-400 στα τέλη του 2019.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Τουρκία: Έρχονται χρεοκοπίες στις ενεργειακές με την άρση της "κατάστασης εκτάκτου ανάγκης"

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου τόνισε, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι «οι S-400 θα αρχίσουν να παραδίδονται προς το τέλος του επόμενου έτους».

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι μαζί με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αμφισβήτησαν επίσης την αγορά, αλλά αυτό πρέπει να τερματιστεί.

«Κατανοούμε το τεχνικό ζήτημα. Για παραδείγμα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν απορίες για το αν οι S-400 αναγνωρίζουν τα συστήματα του ΝΑΤΟ ως εχθρούς ή συμμάχους. Είμαστε και εμείς ευαίσθητοι σε αυτό το κόμματι»,

επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει καθορίσει τους όρους της, σχετικά με αυτό το ζήτημα, κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για την αγορά.

Διαβάστε  Τα Βαλκάνια πουλάνε όπλα εκεί που η ΕΕ σταματάει

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις πωλήσεις στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-35, με αφορμή την αγορά των S-400 καθώς και την κράτηση Αμερικανών πολιτών από την Τουρκία.

Αναφερόμενος σε αυτό το ζήτημα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διέψευσε ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ.

«Αν οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ ανταποκριθούν στις ανάγκες μας (σ.σ. αγορά νατοϊκών πυραυλικών συστημάτων), θα τους δώσαμε προτεραιότητα»,

υπογράμμισε.

Διαβάστε  Η Τουρκία παίρνει αύριο τα F-35, σε εξέλιξη η παραλαβή των S-400

Διαφήμιση