Με μια κίνηση που στρέφει τον τροχό της Ιστορίας στα Βαλκάνια ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργ, το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιουλίου 2018, απηύθυνε επισήμως στην πΓΔΜ πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία, υπό τον όρο της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει ακόμα οριστικά το κεφάλαιο διαμοιρασμού των σφαιρών επιρροής στην περιοχή.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες νωρίτερα, η Αθήνα είχε διαρρεύσει στα media την απέλαση Ρώσων διπλωματών επ αφορμής της δραστηριότητας που ανέπτυξαν στο Σκοπιανό, η οποία θεωρήθηκε ότι υποσκάπτει την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα ανοίγει και επισήμως μέτωπο με την Ρωσία, όπως έχουν πράξει και οι υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας, επί άλλων ζητημάτων, καθιστώντας σαφές στη Μόσχα ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ενιαίοι και αποδεικνύοντας πίστη στους εταίρους και συμμάχους σε ΕΕ και NATO.
Σε δηλώσεις του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες. Όπως πρόσθεσε, η ένταξη της ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθεί με το νέο της όνομα εφόσον κυρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων.
«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ , ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της πΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα»,
ανέφερε.
Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα το πρακτορείο MIA της γειτονικής χώρας, προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ αποτελεί η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία μόλις επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση του ζητήματος ονόματος. Σε ευθυγράμμισε με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για να προσχωρήσει στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προσχώρησης»,
τονίζεται στα σχέδια συμπερασμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.