Γνωστός, άγνωστος για τις αγορές γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Γνωστός, άγνωστος για τις αγορές γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Τον νέου υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας -και γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν- έχουν βάλει στο στόχαστρο οι αγορές και τα διεθνή media, καθώς η οικογενειακή εξάρτησή του από τον ταγίπ Ερντογάν, η περιορισμένη εμπειρία του και η ηλικία του αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τη δυνατότητα και βούλησή του να προωθήσει ικανές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να χαλιναγωγήσει την εξουσιαστική μανία του προέδρου της χώρας.

Από τη στιγμή, που μπήκε στην πολιτική, πριν από τρία χρόνια ήταν ξεκάθαρο ότι ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δεν θα περιοριζόταν στα στενά όρια του ενεργειακού χαρτοφυλακίου. Ως γαμπρός του προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε να έχει λόγο στον σχεδιασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων, να συμμετέχει σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό και να συνοδεύει τον πατέρα της συζύγου του στην προεκλογική εκστρατεία του, θυμίζουν οι FT και προσθέτουν: «Ελάχιστοι, ωστόσο, περίμεναν ότι ο κ. Ερντογάν θα είναι αρκετά τολμηρός ώστε να αναθέσει στον 40χρονο προστατευόμενό του τα ηνία της οικονομίας, σε μία περίοδο εντεινόμενων ανησυχιών για την υγεία της».

Διαβάστε  Τουρκία: Σε πέντε μέρες λήγει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, η κανονικότητα όμως αργεί

Ο Αλμπαϊράκ υποσχέθηκε να εργάζεται «νυχθημερόν» για να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο οι ξένοι επενδυτές, επισημαίνουν οι FT «είναι νευρικοί για το πώς η οικονομία θα τα πάει στα χέρια ενός μέλους της οικογένειας Ερντογάν, ο οποίος είναι εν πολλοίς άγνωστος».
https://image.ieconomics.com/EySUL90zS.png?width=580&height=350
Μετά την ανακοίνωση του διορισμου του, τη Δευτέρα, η τουρκική λίρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούλιο του 2016- όταν έγινε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Τουρκία: Το ΑΕΠ αναπτύσσεται με 7,4%!, η οικονομία βυθίζεται

«Οι ξένοι επενδυτές δεν τον γνωρίζουν. Δεν ξέρουμε τις προτάσεις του για το νέο οικονομικό μοντέλο- εάν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν ξέρουμε καθόλου τι πιστεύει για τη συναλλαγματική ισοτιμία ή το επίπεδο των επιτοκίων» εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα η Andressa Tezine, αναλύτρια της Fidelity International.

Πολύ σύντομα θα αρχίσουν πάντως να γίνονται ορατά τα σχέδιά του.
TRYUSD Chart

Διαβάστε  Φοβάστε; Καλά κάνετε! Έρχεται διπλό "triple witching" τον Ιούνιο σε αγορές και γεωπολιτική

Διαφήμιση