Επίθεση Τραμπ σε Γερμανία-Ρωσία για Nordstream II, μέσω NATO

Επίθεση Τραμπ σε Γερμανία-Ρωσία για Nordstream II, μέσω NATO

Ευθεία επίθεση κατά της Γερμανίας για την εδραίωση του αγωγού Nordstream II που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς με τον τρόπο αυτό καθίσταται αδύνατη η είσοδος του αμερικανικού LNG στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, καθώς είναι ακριβότερο και η προμήθειά του ασυνεχής.

Οι ΗΠΑ έχουν από καιρό στοχοποιήσει τα σχέδια της Ευρώπης για διεύρυνση και εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η μεγάλη εξάρτηση υπονομεύει την ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια της ΕΕ.

Η Ουάσιγκτον στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας στοχεύει και τον Nordstream απειλώντας να επιβάλλει κυρώσεις έναντι των ευρωπαϊκών εταιριών που θα δραστηριοποιηθούν στο έργο, λόγω της συμμετοχής της Gazprom, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία ως μοχλό πίεσης προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ώστε να ανακόψουν τα σχέδια αυτά.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Είναι η Μέρκελ όμηρος του Πούτιν; (γραφήματα)

Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει κατ επανάληψη επισημάνει ότι ενδεχόμενη επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε ευρωπαϊκές εταιρίες για τον Nordstream υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ως εκ τούτου θα απαντήσει.

Τώρα, στις εξελίξεις επιχειρεί να παρέμβει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισημαίνοντας ξανά ότι το Βερολίνο θα έπρεπε να αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες.

Διαβάστε  Ο Τραμπ έκαψε τη Μέι μέσα στο σπίτι της, άνοιξε κούρσα διαδοχής

«Είναι πολύ ανάρμοστο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα»,

σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια του προγεύματος που είχε με τον Στόλτενμπεργκ.

«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της από αυτή», τόνισε. «Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της. Δεν είναι λογικό»,

πρόσθεσε.

Διαβάστε  Μέι: Ο Τραμπ ήθελε να πάω την ΕΕ στα δικαστήρια

Η απάντηση ήρθε διά της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αρνήθηκε τα περί ομηρείας και επεσήμανε ότι

«θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών ή των συμμαχιών και των αντιπάλων τους».

Διαφήμιση