Δικαστική αστυνομία για είσπραξη προστίμων φτιάχνει ο Κοντονής

Δικαστική αστυνομία για είσπραξη προστίμων φτιάχνει ο Κοντονής

Τη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας με διαδικασίες fast track, η οποία θα διοικείται από “εισαγγελική αρχή” και ως αρχικό στόχο θα έχει την είσπραξη οφειλών που έχουν τελεσιδικήσει, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο δεσμεύσεων για ενίσχυση της αποδοτικότητας του εισπρακτικού μηχανισμού και αύξηση των εσόδων, ώστε να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, του νομοσχεδίου, η κατάθεση του οποίου στη Βουλή έχει δρομολογηθεί, αρχικά αστυνομικοί θα στελεχώσουν την υπηρεσία σε Αθήνα και Πειραιά ενώ στη συνέχεια στη δικαστική αστυνομία θα υπηρετούν εξειδευμένοι υπάλληλοι και πραγματογνώμονες υπό την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής. Αρχικός στόχος είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν ανεκτέλεστες στα συρτάρια, προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εισπραχθούν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Διαβάστε  Ευρωβαρόμετρο: Η Δικαιοσύνη δεν είναι για όλους η ίδια στην ΕΕ

Με τον τρόπο αυτό η δικαστική αστυνομία σε συνδυασμό με την οικονομική αστυνομία θα διαθέτουν ισχυρότερες και πιο άμεσες εξουσίες για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων καθώς και την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Διαφήμιση

Στη συνέχεια η δικαστική αστυνομία θα αναλαμβάνει την εκτέλεση ενταλμάτων δικαστικής συνδρομής και θα αναλαμβάνει να ελέγχει και να επιτηρεί τη διαδικασία υλοποίησης άλλων από την ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, στόχος είναι να επιτελέσει ρόλο επιταχυντή στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.ή της ο ίδιος ο υπουργός δεν μπορεί να εξετάσει το θέμα της «έκδοσής» του.

Διαβάστε  Σε κρίση η Δικαιοσύνη: "Ανταρτοπόλεμος" Κοντονή-ΔΣΑ μετά την παραίτηση Σακελλαρίου

Διαφήμιση