Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αύριο το μεσημέρι

Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αύριο το μεσημέρι

Για το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Ιουλίου προγραμματίστηκε τελικά η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO, όπου πρώτο θέμα στην ατζέντα θα αποτελέσει η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 2:30 μμ ώρα Βρυξελλών (3.30 ώρα Ελλάδας).

Kατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει στον κ. Ερντογάν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης αλλά και όλες τις άλλες εκκρεμότητες στις σχέσεις των δυο χωρών.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Κουβέλης κατά Ερντογάν: Η τουρκική Δικαιοσύνη χειραγωγείται

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει και το ζήτημα της αναθέρμανσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, καθώς πλέον υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυσή του, ενώ παράλληλα μια θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις θα έχει σημαντικά οφέλη και για την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, έκανε εκ νέου λόγο για «αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία κράτηση» των δύο Ελλήνων ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά η Δικαιοσύνη -σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών- αποφάσισε υπό το κράτος πίεσης από την Ευρώπη.

Διαβάστε  Πανηγυρικού τύπου ενημέρωση Παυλόπουλου από Τσίπρα για το Eurogroup

Η τοποθέτηση αυτή αν και αιχμηρή άνοιξε παράθυρο για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων ανάγοντας το θέμα του ασύλου στους 8 Τούρκους σε ευρωπαϊκό.

Διαφήμιση