Ο Ντράγκι κρατά ανοιχτό το θέμα του waiver για τα ελληνικά ομόλογα

Ο Ντράγκι κρατά ανοιχτό το θέμα του waiver για τα ελληνικά ομόλογα

Σε σκληρή γραμμή επιμένει απέναντι στις ελληνικές τράπεζες ο Μάριο Ντράγκι, καθώς αφήνει ανοιχτό το θέμα της επιμήκυνσης του waiver για τα ελληνικά ομόλογα καθώς και της συμμετοχής στο QE, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αυξήσει την πίεση προς τους τραπεζίτες για την εκκαθάριση των ισολογισμών και την επιτάχυνση της αποπληρωμής του ELA.

Στην πραγματικότητα η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τη νέα συμφωνία ως μοχλό πίεσης ώστε να μην υπάρξει ανακύκλωση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον ακριβό ELA στο φθηνό QE χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Διαβάστε  Ο Ντράγκι αδειάζει τον ESM, ζητά άλλο εργαλείο για την αντιμετώπιση κρίσεων

Μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερωτήσεις του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου και του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Νότη Μαριά, για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, o πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι για να συνεχιστεί το Waiver μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή μετά τις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να υπάρξει η θετική αξιολόγηση από την πλευρά της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Αξιολόγηση: Κλείνει με χαμηλότερη ανάπτυξη και χωρίς μέτρα το δημοσιονομικό

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚT θα κάνει τη δική της αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και την αξιολόγηση της διαχείρισης των κινδύνων, μετά την έγκριση της τελευταίας απόφασης του Eurogroup από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και μετά τις απαραίτητες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σημείωσε, επίσης, ότι το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στις 20 Αυγούστου, δεν εγγυάται την συνέχιση του waiver, παρά μόνο αν η αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική.

Διαβάστε  Τι θέλει να σηματοδοτήσει ο Τσίπρας με το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Διαφήμιση