Ο Ερντογάν θα διορίζει όλους τους ανώτατους αξιωματικούς, ακυρώνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο

Ο Ερντογάν θα διορίζει όλους τους ανώτατους αξιωματικούς, ακυρώνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο

Δραστικές αλλαγές φέρνει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις η νέα δομή του κράτους, σύμφωνα με την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν ανάγεται σε αρχιστράτηγο και συγκεντρώνει υπερεξουσίες.

Όπως προκύπτει από τα τρία προεδρικά διατάγματα που εκδόθηκαν ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει πλέον την αποκλειστική εξουσία για τον διορισμό των ανωτάτων αξιωματικών σε όλα τα σώματα του τουρκικού στρατού.

Διαβάστε  Τούρκοι hackers επιτέθηκαν στο ΑΠΕ

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει πλέον την αρμοδιότητα, χωρίς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, να προάγει ανώτατους αξιωματικού από τον βαθμό του συνταγματάρχη και πάνω, συμπεριλαμβανομένων, ταξιάρχων, υποστράτηγων, υποναυάρχων, αντιστράτηγων, αντιναυάρχων, αντιπτεράρχων, πτεράρχων, στρατηγών και ναυάρχων καθώς και να επιλέγει τους αρχηγούς σωμάτων για την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε αυτές τις εξουσίες για την αντικατάσταση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ, τον οποίο διόρισε υπουργό Άμυνας.

Σύμφωνα με το διάταγμα η θητεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου θα είναι τετραετής, ενώ οι ετήσιες κρίσεις αξιωματικών θα γίνονται με προεδρικό διάταγμα στις 30 Αυγούστου (ημέρα της νίκης), την οποία όμως μπορεί να αλλάξει ο πρόεδρος της χώρας.

Διαβάστε  Τουρκία: Φυλακίζουν τον πατέρα του άσσου του NBA Καντέρ τη μέρα που ψηφίστηκε ο νόμος για τα F-35

Διαφήμιση