Τη στρατηγική αμφίπλευρης διεύρυνσης φαίνεται ότι επιχειρεί να αναβιώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ενώ η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα, παράλληλα επιχειρεί άνοιγμα προς το κέντρο με προσχωρήσεις βουλευτών, διευρύνοντας αφενός την κοινοβουλευτική της ομάδα και προσθέτοντας μονάδες στο προεδρικό μπλοκ.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε την προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κατσιαντώνη, ο οποίος είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων στη Λάρισα.
Μετά την αποστολή της σχετικής επιστολής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα έχει 77 βουλευτές, επιδεικνύοντας τάση μεγέθυνσης και καταγράφοντας οφέλη, σε αντιδιαστολή με την τάση συρρίκνωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό στη ΝΔ προσχώρησε και η ανεξάρτητη Κατερίνα Μάρκου, η οποία είχε ξεκινήσει την πολιτική της σταδιοδρομία από τη ΔΗΜΑΡ, εν συνεχεία μεταπήδησε στο Ποτάμι και εν τέλει κατέληξε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι νέες προσχωρήσεις στη Νέα Δημοκρατία ενισχύουν ιδιαίτερα το ηγετικό και πολυσυλλεκτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη το οποίο είχε πληγεί από τους πολωτικούς χειρισμούς στο Σκοπιανό, όπου φάνηκε να άγεται από την ακροδεξιά ομάδα της ΝΔ. Παράλληλα όμως ενισχύεται και το προοδευτικό μείγμα στην ΚΟ του κόμματος, επιτρέποντας στον πρόεδρο μεγαλύτερη ευελιξία σε πολλά ζητήματα.
Με τη στρατηγική της διεύρυνσης προς το κοινοβουλευτικό κέντρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να στραγγίσει τους διαθέσιμους πόρους που μπορεί να αποτελούσαν εν δυνάμει εφεδρείες για την κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό δίνει την αίσθηση ότι θα συνεχίσει να πιέζει και να πλαγιοκοπεί την κυβέρνηση, περιορίζοντας και το πεδίο ελιγμών της.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον έχει η επίκληση του Σκοπιανού ως σημείο σύγκλισης από την πλευρά του Γιώργου Κατσιαντώνη, γεγονός που αναδεικνύει τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ενωτική, αντί για διχαστική, επιδεικνύοντας την ανταπόκριση που τυγχάνει και σε μετριοπαθείς κοινοβουλευτικές δυνάμεις.
Απόσπασμα της επιστολής Κατσιαντώνη
Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Θεωρώ Εθνικά επιζήμια την συμφωνία που υπεγράφη με τα Σκόπια και θα ήμουν ο τελευταίος σε αυτή τη Βουλή που θα την υπερψήφιζε. Επιπλέον, η πορεία, οι αξίες και αρχές που υπηρετώ, δεν έχουν την παραμικρή συγγένεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που εξαπάτησε τους πολίτες, έκανε χειρότερη τη ζωή τους και ζημίωσε τη χώρα.
Όπως δήλωσα και την ημέρα που ανεξαρτητοποιήθηκα από την Ένωση Κεντρώων, είχα και εξακολουθώ να έχω, τις ίδιες πολιτικές απόψεις που τοποθετούνται στο χώρο του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου και πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από δομικές μεταρρυθμίσεις, τόσο στην οικονομία και τη Δημόσια Διοίκηση, όσο και σε σειρά άλλων κρίσιμων τομέων, όπως ο χώρος της Παιδείας, της Αγροτικής πολιτικής, της Ομογένειας και της Υγείας.
Για να γίνουν πράξη οι αλλαγές αυτές, είναι ανάγκη όλες οι κεντρώες, προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, αλλά και όλοι οι πολίτες που ανήκουν στον χώρο αυτό και έχουν, πια, συνειδητοποιήσει την ανάγκη μια γενναίας πολιτικής αλλαγής, να συσπειρωθούν γύρω από τη μόνη δύναμη που μπορεί να την εκφράσει αποτελεσματικά. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία».