Επενδύσεις 200 εκατ. σε δίκτυα LNG στα νησιά του Αιγαίου ετοιμάζει η ΔΕΠΑ

Επενδύσεις 200 εκατ. σε δίκτυα LNG στα νησιά του Αιγαίου ετοιμάζει η ΔΕΠΑ

Διεύρυνση του δικτύου LNG με σταθμούς αεριοποίησης στα νησιά προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ στο πλαίσιο επιχειρηματικού σχεδίου για την ανάπτυξη της εταιρίας καθώς και δεσμεύσεων για για διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, μέσω της προμήθειας από πολλαπλούς παρόχους διαφοροποιημένων ενεργειακών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΠΑ, Δημήτρη Τζώρτζη, τα νησιά που προσφέρονται για ανάπτυξη LNG είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ρόδος και η Κρήτη, ενώ εκτίμησε ότι το project θα ανέλθει στα 200 εκατ.

Διαβάστε  Είναι η Μέρκελ όμηρος του Πούτιν; (γραφήματα)

Μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά», που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στη Νάξο, ο κ. Τζώρτζης τόνισε πως στο σχέδιο για την ανάπτυξη του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας (SS LNG) της εταιρείας προβλέπονται συνολικές επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία.

Επιπλέον, ο κ. Τζώρτζης υποστήριξε ότι το LNG είναι συγκριτικά η βέλτιστη λύση για τα νησιά, αλλά και για την προσαρμογή της ναυτιλίας στους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020, αφού είναι «πράσινο», οικονομικά αποδοτικό καύσιμο που αποθηκεύεται εύκολα και συντελεί στην επίτευξη του στόχου για 32% παραγωγή από ΑΠΕ έως το 2030 με ηλεκτρογεννήτριες υψηλής απόδοσης.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

Σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης (SS LNG) στα νησιά είναι:

Μείωση κεφαλαιουχικών δαπανών για ηλεκτρικές διασυνδέσεις και μειωμένες αντίστοιχες κεφαλαιουχικές και λειτουργικές δαπάνες για συμμόρφωση στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Δυνατότητα συμμόρφωσης με τις υφιστάμενες και νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις τόσο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, όσο και ως καυσίμου σε πλοία.
Κάλυψη ενεργειακών αναγκών και άλλων τομέων, όπως ο εμπορικός (επαγγελματίες, ξενοδοχεία), ο βιομηχανικός, ο οικιακός (θέρμανση σε σπίτια), με χαμηλότερο κόστος.
Άμεση ανάπτυξη και λειτουργία.

Διαφήμιση