Το Brexit μοιάζει Βατερλώ, τελικά ποιός φταίει

Το Brexit μοιάζει Βατερλώ, τελικά ποιός φταίει

Το Brexit ήταν εξ αρχής γνωστό ότι θα αποδειχθεί μια δύσκολη διαδικασία, αφενός λόγω της εγγενούς πολυπλοκότητας και αφετέρου λόγω της αρνητικής προδιάθεσης της ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έστελνε σήμα αποσύνθεσης.

Μετά από δύο χρόνια διαβουλεύσεων και ενώ οι Βρυξέλλες άρχισαν να σκληραίνουν την εκ των προτέρων άκαμπτη στάση τους, η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγκάζεται να αλλάξει στρατηγική, υιοθετώντας πλέον τη λογική ενός soft Brexit, απόφαση όμως που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την παραίτηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, του υφυπουργού του και του υπουργού Εξωτερικών Μόρις Τζόνσον.

Το μπαράζ παραιτήσεων από την κυβέρνηση Μέι είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο κόμμα, καθιστώντας σαφές ότι η ακόμα και η θέση της πρωθυπουργού μπορεί πλέον να είναι επισφαλής.

Διαφήμιση

Ενώ η πολιτική και διαβουλεύσεις εξελίσσονται στα παρασκήνια και αυτό που γίνεται αντιληπτό δεν είναι παρά οι εκρήξεις, είναι ο κόσμος που τελικά θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία των εμπλεκόμενων παραγόντων. Γι αυτό κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Δημοσκόπηση του Yougov, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση επιβαρύνεται με την αρνητική ψήφο, καθώς το 68% των ερωτηθέντων την καθιστά υπεύθυνη για τις κακές εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit. Ο δεύτερος πιο δημοφιλής στόχος είναι η ΕΕ, αλλά με πολύ μικρότερο ποσοστό.

Διαφήμιση