Παραιτήθηκε η ομάδα Brexit, γιατί η Μέι έγινε… soft

Παραιτήθηκε η ομάδα Brexit, γιατί η Μέι έγινε… soft

Με την παραίτηση του υπουργού Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις εκδηλώθηκε, τελικά, η από καιρό κυοφορούμενη σύγκρουση των σκληροπυρηνικών του hard Brexit με την Τερέζα Μέι, η οποία φαίνεται ότι επιθυμεί έναν συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες, ώστε να αποφευχθεί το no deal.

Στην επιστολή παραίτησής του ο Ντέιβις κατηγορεί τη Μέι ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και ότι με τη στρατηγική της θα βρεθεί η Βρετανία σε πιο αδύναμη θέση.

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε»

τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι.

Διαφήμιση

Η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή της για το Μπρέξιτ και του υφυπουργού του, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την Ε.Ε..

Διαβάστε  Παραιτήθηκε (και) ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας

Παράλληλα όμως, η παραίτηση Ντέιβις, αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΕΕ για συμβιβασμό.

Πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του Ντέιβις δήλωσε νωρίτερα ότι ο υπουργός είχε ήδη στείλει την επιστολή της παραίτησής του στην πρωθυπουργό και, ερωτηθείσα για τα αίτια, απάντησε μονολεκτικά: «Τσέκερς». Έπειτα από μια πολύωρη, τεταμένη συνάντηση στο Τσέκερς, η Μέι φαινόταν πως είχε πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit στην κυβέρνηση – συμπεριλαμβανομένου του Ντέιβις – να ταχθούν υπέρ του σχεδίου της να ζητήσει να συναφθεί συμφωνία για έναν «χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών αγαθών» με την Ε.Ε., τη διατήρηση στενών δεσμών στο πεδίο του εμπορίου.

Διαβάστε  Αιμορραγεί η κυβέρνηση Μέι, παραιτήθηκε και η υπουργός Εσωτερικών

Ο Ντέιβις εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμβιβαστική πρόταση της Μέι χαρακτηρίζοντάς την «ανεφάρμοστη».

Πολλοί υποστηρικτές του «καθαρού» Brexit επέκριναν τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» που προτάθηκε στο Τσέκερς, καταγγέλλοντας πως το σχέδιο της Μέι θα σήμαινε μόνον κατ’ όνομα αποχώρηση από την Ε.Ε. και άρα θα αθετούσε τη δέσμευσή της να υπάρξει «καθαρό» διαζύγιο των δύο μερών, ενώ επαίνεσαν τον Ντέιβις διότι παραιτήθηκε.

Η Μέι «ευχαρίστησε θερμά» τον υπουργό της για τη συμβολή του στην κατάρτιση «ορισμένων από τους σημαντικότερους νόμους εδώ και γενιές» που καταρτίστηκαν και προωθήθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.

«Κατά την άποψή μου, η αναπόφευκτη συνέπεια των πολιτικών που προτείνονται θα είναι ότι η υποτιθέμενη ανάκτηση του ελέγχου από το κοινοβούλιο θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση παρά πραγματικότητα»,

υποστήριξε στην επιστολή του ο Ντέιβις.

Διαβάστε  Μέι: Ο Τραμπ ήθελε να πάω την ΕΕ στα δικαστήρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι την παραίτησή του υπέβαλε επίσης ο Στιβ Μπέικερ, ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit.

Διαφήμιση