Ο πρόεδρος της Αυστρίας προειδοποιεί για έξαρση εθνικισμού και ντόμινο στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Αυστρίας προειδοποιεί για έξαρση εθνικισμού και ντόμινο στην Ευρώπη

Παρέμβαση στα ευρωπαϊκά δρώμενα με χαρακτήρα κατεπείγοντος πραγματοποίησε ο -χαμηλών τόνων- πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντρ Βαν ντερ Μπέλεν, ζητώντας ευρωπαϊκή συμφωνία για προσφυγικό, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο υποτροπής των εθνικισμών.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν κινούμενος σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση με τον καγκελάριο της χώρας του, με συνέντευξή του επέστησε την προσοχή στην «κάθε άλλο παρά εύκολη παγκόσμια πολιτική κατάσταση».

Σε συνέντευξή του εφ΄ όλης της ύλης στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ζητά μία ευρωπαϊκή συνεργασία στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Διαφήμιση

Οι εξελίξεις, μετά από την εξαγγελία λήψης μέτρων από την γερμανική κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο, δείχνουν, κατά την άποψή του, ότι είναι «πιο αναγκαίο από ποτέ» να υπάρξει ένας κοινός, εναρμονισμένος, τρόπος δράσης των κρατών της ΕΕ, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός βλαβερού φαινόμενου «ντόμινο».

Διαβάστε  Ακροδεξιό μέτωπο in the making στην Ευρώπη

Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει, εάν θέλει να συνεχίσει όπως μέχρι τώρα, βλέποντας να χάνει στην παγκόσμια σκηνή σε σημασία η Ευρωπαϊκή Ένωση, “ή εάν θέλουμε μία ισχυρή Ευρώπη, η οποία θα εισακούγεται στον κόσμο, γιατί θα μιλάει με μία φωνή”, διερωτάται, για να απαντήσει άμεσα ότι ο ίδιος θέλει μία ισχυρή, ενωμένη Ευρώπη και ευελπιστεί πως το Brexit είναι για όλους μία επαρκής προειδοποίηση.

Κατά την εκτίμησή του,

«με μία διάλυση της ΕΕ θα εγκαταλείπονταν τα επί μέρους κράτη-έθνη σαν ένα πλοίο χωρίς πηδάλιο στον ωκεανό, σε ανέμους και κύματα, και τελικά θα σήμαινε μία νέα φτώχεια στην Ευρώπη»

Στο θέμα της μετανάστευσης πρέπει να υπάρξει ειλικρινής ενημέρωση του πληθυσμού, και ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως χωρίς μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου όπως επίσης χωρίς καταπολέμηση των αιτιών της φυγής των ανθρώπων, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση.

«Εάν θέλουμε να αποφύγουμε την παράτυπη μετανάστευση πρέπει να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης»,

τονίζει ο Αυστριακός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι με ένα ευρωπαϊκό δίκαιο μετανάστευσης και ένα ενιαίο σύστημα ασύλου, θα μπορούσαν να προστατευτούν οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό διωγμό και να ελεγχθεί η μετανάστευση, και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστεί η ΕΕ.

Διαβάστε  Στέλνουν τον Μπαρμπαρούση στον Εισαγγελέα για το κάλεσμα σε πραξικόπημα

Ενόψει των, όπως αναφέρει, τεράστιων προκλήσεων για την προεδρία της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όπως η έναρξη ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την ΕΕ και την Κίνα, η κρίση στο θέμα του κλίματος και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν ζητά περισσότερη συνοχή στην Ευρώπη, τονίζοντας πως σε όλα αυτά τα ζητήματα η ΕΕ πρέπει να μείνει ενωμένη και να έχει κοινή στάση.

Διαβάστε  Γερμανία: Σε ισόβια κάθειρξη μέλος ναζιστικής οργάνωσης, για δολοφονίες

Ωστόσο, δεν θεωρεί την μετανάστευση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης, αλλά αυτή την στιγμή τον ανησυχούν πολύ περισσότερο η κρίση του κλίματος και ο επαπειλούμενος τελωνειακός και εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ.

Σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, παραπέμπει σε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αναζητούντων προστασία έχει μειωθεί σημαντικά και η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο», ωστόσο, όπως προσθέτει, είναι νόμιμο και λογικό, να προετοιμάζεται κανείς για πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

Διαφήμιση