Μπροστά σε κυβερνητική κρίση η Μέι, μετά την αποχώρηση Τζόνσον

Σε τροχιά νέας κυβερνητικής κρίσης εισέρχεται η Τερέζα Μέι μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, η οποία ακολούθησε την αποχώρηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και του υφυπουργού του.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που αποτέλεσε εμβληματική μορφή της καμπάνιας του Brexit παραιτείται μετά την έγκριση, την Παρασκευή, της νέας στρατηγικής Brexit της Τερέζα Μέι, η οποία είναι κατά πολλούς ηπιότερη, θέτει εκτός συζήτησης το hard Brexit και την οποία δήλωσε ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσει ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η παραίτηση του Τζόνσον όμως αφενός σηματοδοτεί την επικράτηση των μετριοπαθών μέσα στην κυβέρνηση, αφετέρου δημιουργεί έδαφος για την αμφισβήτηση της Μέι από τους σκληροπυρηνικούς Τόρις.

Σύμφωνα με το νέο δόγμα Brexit της Μέι η επίτευξη στενής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ και πρόσβασης στην ενιαία αγορά αποτελεί στρατηγική επιδίωξη, ενώ μέχρι τώρα οι Βρετανοί διαπραγματευτές οδηγούσαν σε ρήξη και hard BRexit χωρίς συμφωνία, γεγονός που θα σήμαινε κλειστά σύνορα και ανάσχεση του εμπορίου με τις χώρες της ΕΕ.

Διαφήμιση

Ήδη για αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των σκληροπυρηνικών Τόρις, οι οποίοι θα αποφασίσουν για τη στρατηγική που ακολουθήσουν απέναντι στη νέα στροφή της Μέι, η οποία στο εν τω μεταξύ δηλώνει ότι δεν μεταβάλλεται η στρατηγική της.

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στη διαπραγματευτική του στάση για το Brexit και θα προχωρήσει στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καλώντας τις Βρυξέλλες να «σοβαρευτούν».

«Η πρωθυπουργός ανέφερε στην επιστολή της προς τον υπουργό ότι δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του για αυτή τη θέση. Μια συμφωνία επιτεύχθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή και τώρα προχωράμε να διαπραγματευτούμε αυτό το σχέδιο»,

δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Όπως δήλωσε η πρωθυπουργός, έχουμε καθορίσει τη θέση μας και τώρα είναι η σειρά της Ε.Ε. να κάνει κάποια κίνηση. Η ίδια η Μέι επιθυμεί η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα αυτές τις διαπραγματεύσεις»,

πρόσθεσε.

Διαφήμιση