Βρίθει μηνυμάτων και σημειολογίας η σημερινή ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν καθώς αν και θα παραστούν 22 αρχηγοί κρατών δεν υπάρχει εκπροσώπηση, σε αυτό το επίπεδο, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, ενώ και από την πλευρά της Ρωσίας δεν θα παραστεί ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ο Ερντογάν ορκίζεται τη στιγμή που η οικονομία της χώρας του παραπαίει, υπό τη διακυβέρνησή του, η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, οι πολιτικές ελευθερίες το ίδιο και ενώ βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και ακουμπά μονάχα στη Ρωσία.
Από τους ηγέτες που θα παραστούν εξάγονται επίσης ενδιαφέροντα συμπεράσματα καθώς συγκεντρώνονται αρκετοί από την Αφρική και οι περισσότεροι προέρχονται από χώρες που έχουν προβλήματα με τη Δύση, μεταξύ των οποίων και ο Νλικολας Μαδούρο της Βενεζουέλας καθώς και ο Εμίρης του Κατάρ.
Από την Ελλάδα δεν θα υπάρχει επίσημη εκπροσώπηση σε κυβερνητικό επίπεδο, παρά μόνο παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη, με στόχο τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας ανοιχτών, τη στιγμή που δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι.
Η προσπάθεια του Ταγίπο Ερντογάν να πραγματοποιήσει τελετή αντίστοιχη με αυτή της αναγόρευσης του προέδρου των ΗΠΑ, επιζητώντας διεθνή νομιμοποίηση φαίνεται ότι τελικά αποδεικνύει ότι δεν διαθέτει τέτοια, καθώς η ΕΕ εκπροσωπείται σε επίπεδο επιτρόπου, από τον Γιοχάνες Χαν, οι ΗΠΑ από τον πρέσβη τους και η Ρωσία από τον πρωθυπουργό.
Εντύπωση προκαλεί η απουσία όλων των ηγετών των κρατών που συνορεύουν με την Τουρκία, Ιράν, Σαουδικής Αραβίας, Ιράκ και Ελλάδας, απόδειξη των προβληματικών σχέσεων που έχει ο Ερντογάν με τους γείτονές του.
Η συντριπτική πλειοψηφία των αρχηγών κρατών προέρχονται από χώρες του τρίτου κόσμου, περιοχές με μεγαλύτερα προβλήματα από την Τουρκία, ενώ άλλοι όπως της πΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Μολδαβίας βρίκονται απομονωμένοι και σε δυσαρμονία με την κυβέρνηση της χώρας τους.
Ιδιαίτερα υψηλή είναι όμως και η σημειολογία του χθεσινού, τελευταίου -όπως ανακοινώθηκε- πογκρόμ του Ταγίπ Ερντογά κατά της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς με ένα προεδρικό διάταγμα απέλυσε 18.600 ανθρώπους μια ημέρα πριν ορκωμοσία του.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του επιχείρησε να στείλει μηνύματα στις αγορές, δηλώνοντας έτοιμος να επιλύσει τα δομικά προβλήματα της οικονομίας, ενώ προεκλογικά δήλωνε ότι θα καταργήσει την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας.
Το τελετουργικό και οι… προσκεκλημένοι
Ο πρόεδρος θα ορκιστεί στις 16:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, και στη συνέχεια αναμένεται να παρουσιάσει την κυβέρνησή του.
Συνολικά 28 ξένοι επίσημοι –ανάμεσά τους πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, πρόεδροι κοινοβουλίων και υπουργοί– θα βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο.
Οι επίσημοι που επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι:
οι πρόεδροι:
- της Βουλγαρίας, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον πρωθυπουργό καθώς είναι φίλα προσκείμενος στη Ρωσία
- της Γεωργίας, που ελέγχεται από τη Ρωσία
- της ΠΓΔΜ, που υποσκάπτει την ένταξη στην ΕΕ και το NATO,
- της Μολδαβίας, που παρεμποδίζει τη λειτουργία της κυβέρνησης καθώς πρόσκειται στη Ρωσία
- της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης,
- της Σερβίας, με την οποία συσφίγγει σχέσεις η Τουρκία, μέσω Πούτιν
- του Κοσόβου, που επέτρεψε την απαγωγή πολιτών από την MIT
- του Πακιστάν, όπου η ρωσική επιρροή ενισχύεται
- του Κιργιστάν,
- του Σουδάν,
- της Γουινέας,
- της Ζάμπιας,
- της Γουινέας-Μπισάου,
- της Ισημερινής Γουινέας,
- της Σομαλίας,
- της Μαυριτανίας,
- της Γκαμπόν,
- του Τσαντ,
- του Τζιμπουτί,
- της Βενεζουέλας, στην οποία έχει επιβάλλει κυρώσεις και η ΕΕ, λόγω της κυβερνητικής βίας
όπως επίσης και - ο Εμίρης του Κατάρ και
- ο τουρκοκύπριος ηγέτης.
Οι γενικοί γραμματείς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8) όπως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, θα είναι επίσης παρόντες.
Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες, αναμένεται να παραστούν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
Μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.
Στις 18:00 θα ακολουθήσει η τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρουσία ξένων επισήμων που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017. Στο νέο αυτό πλαίσιο, καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία περνάει στον πρόεδρο. Συνεπώς, ο Ερντογάν θα διορίζει τους υπουργούς του και θα ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους.
Μετά την ορκωμοσία του, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τρίτη το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και την Τετάρτη και την Πέμπτη τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.