Προσφυγικό:”Κακός μπάτσος” ο Ζέεχοφερ, “καλή” η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Προσφυγικό:”Κακός μπάτσος” ο Ζέεχοφερ, “καλή” η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πολύπλευρες πιέσεις επιχειρεί να ασκήσει η Γερμανία, στις χώρες με τις οποίες διαπραγματεύεται για προσφυγικό, καθώς παρά τις κατ αρχήν συμφωνίες σε επίπεδο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, επιμένει στη σκληρή γραμμή, απαξιώνοντας τη στρατηγική Μέρκελ και απειλώντας με μονομερείς ενέργειες.

Αν και μηνύματα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, φαίνονται εκ πρώτης όψεως αντικρουόμενα, στην πραγματικότητα είναι συμπληρωματικά και σπρώχνουν στην κατεύθυνση της σύναψης και άμεσης υλοποίησης των συμφωνιών.

Λίγες ώρες μετά από την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο προσφυγικό, που φέρει τη σφραγίδα και των τριών κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιεί εκ νέου με απώθηση προσφύγων και μεταναστών στα γερμανικά σύνορα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες εισόδου στην Ε.Ε..

Διαφήμιση
Διαβάστε  Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, 180 νεκροί από την Παρασκευή!

Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι

«δεν αποτελεί καλή στρατηγική να επενδύει κάποιος στο ότι δεν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες»

Όπως αναφέρει,

«σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα»

.

Από την άλλη πλευρά το στίγμα της Άγκελα Μέρκελ μεταφέρει η υπουργός Άμυνας και αναπληρώτρια επικεφαλής του CDU, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε πιο μετριοπαθές ύφος και με ρητορική χαμηλών τόνων δηλώνει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι «ζήτημα χρόνου».

Μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας τοποθετεί τη διμερή συμφωνία στα τέλη του μηνός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με την Ελλάδα θέλουμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι το τέλους του μήνα».

Παράλληλα η Γερμανίδα υπουργός θεωρεί ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες της Ε.Ε.:

«Και η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό. Διότι οι Ιταλοί θέλουν, ως αντάλλαγμα, να τους βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη παραμένει σημαντική για όλους ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη Ρώμη»

σημειώνει.

Διαβάστε  Δυο εβδομάδες... μόνο πήρε η Μέρκελ για να βρει λύση στο προσφυγικό

Ο αρχηγός των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στο κοινοβούλιο Αλεξάντερ Ντόμπριντ εκτιμά ότι τα γερμανικά σχέδια επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στις χώρες εισόδου στην Ε.Ε. δεν θα δράσουν αποτρεπτικά στις αρχές των εν λόγω χωρών έτσι ώστε να διακόψουν τις καταγραφές φοβούμενες επιστροφές χιλιάδων προσφύγων. «Όποιος δεν είναι σε θέση να τηρήσει στοιχειώδεις ευρωπαϊκούς κανόνες δεν μπορεί να περιμένει συνεργασία σε άλλους τομείς», προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην υπουργός.

Αισιόδοξος για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού στη Γερμανία εμφανίζεται την ίδια στιγμή ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών συντηρητικών Φόλκερ Κάουντερ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Passauer Presse δηλώνει ότι ελπίζει σε μια συμφωνία κατ΄ αρχήν με την Ελλάδα και μετά με την Ιταλία για την γρήγορη επιστροφή προσφύγων που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στις εν λόγω χώρες.

Διαβάστε  Η Σουηδία αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.